Prețul laptelui la poarta fermei, scădere drastică, sub prețurile din Ungaria și Polonia! Efect al reducerii prețului la raft, la propunerea guvernului, în luna mai? Consecințe asupra importurilor de lapte?

Să regretăm că am ajuns să bem lapte din import, fiindcă nu mai trăim, de 30 de ani, în dictatură? Câteva observații pe marginea unui articol al publicației maghiare Vilaggazdasag Să regretăm că am ajuns să bem lapte din import, fiindcă nu mai trăim, de 30 de ani, în dictatură? Câteva observații pe marginea unui articol al publicației maghiare Vilaggazdasag

Prețul laptelui la poarta fermei a scăzut în luna mai la 35,14 euro/100 kg, față de 48,05 euro/100 kg, în luna aprilie. Aceasta este cea mai mare scădere, din ultimele luni. Prețul laptelui la poarta fermei a început să scadă în luna ianuarie 2023 ( 58,27 euro/100 kg ), după ce atinsese un vârf istoric în luna decembrie 2022, 58,56 euro/100 kg.

Prețul laptelui românesc la poarta fermei a coborât atât de mult, încât a ajuns unul dintre cele mai mici din Uniunea Europeană, mai mic fiind numai prețul laptelui din Letonia, 34,39 euro/100 kg. 

Scăderea prețului la poarta fermei a fost înregistrată după ce retailerii și procesatorii au convenit cu guvernul condus la acea vreme de Nicolae Ciucă ( PNL ), ministru al Agriculturii fiind Petre Daea ( PSD ), să reducă prețul unui litru de lapte cu 20%.

Reprezentanții crescătorilor de vaci pentru lapte au avertizat că o astfel de decizie va avea consecințe negative asupra prețului laptelui la poarta fermei, lovind astfel în sectorul creșterii vacilor pentru lapte. 

În același timp, prețurile la poarta fermei în Ungaria și Polonia, țări care vând lapte pe piața românească, au rămas sus față de prețurile din România: 45,62 euro/100 kg, în Polonia, și 46,27 euro/100 kg, în Ungaria. Acest fapt ar putea să descurajeze importurile de lapte din aceste două țări și să orienteze procesatorii către fermele românești. 

Crescătorii de vaci din Transilvania au reclamat constant că piața internă este ”inundată” de lapte ieftin din Ungaria și Polonia și sunt puși în situația să nu poată să vândă laptele produs în fermele lor, piața fiind saturată. Acum, dacă statisticile europene, realizate pe baza datelor furnizate de statele membre, reflectă realitatea, ar fi de așteptat ca fermierii români să nu mai fie concurați la ei acasă de fermierii polonezi și unguri și să poate vinde tot laptele către procesatori, ce-i drept la un preț mult mai mic.

Să regretăm că am ajuns să bem lapte din import, fiindcă nu mai trăim, de 30 de ani, în dictatură? Câteva observații pe marginea unui articol al publicației maghiare Vilaggazdasag

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *