Există riscul amplificării unor fenomene de speculă deşănţată pe piaţa cărnii din Grecia, ca urmare a creşterii fluxului turistic şi a cererii de carne pentru sărbătoarea din 15 august în condiţiile în care pesta micilor rumegătoare afectează mai multe regiuni din Grecia, ducând la o creştere masivă a importurilor din statele vecine.
Deja piaţa din Grecia este deservită de ovinele şi caprinele importate exclusiv din România, care este afectată, la rândul ei, de pestă (au fost omorâte circa 230.000 de ovine şi caprine) şi Spania, la preţuri mult mai ridicate comparativ cu anul trecut, relatează Oikonomikos Tachydromos, citată de Rador Radio România.
În această perioadă, nu există carne de capră şi de oaie de provenienţă grecească din cauza măsurilor restrictive şi a interdicţiei de deplasare şi sacrificare a animalelor în abatoare, interdicţie aflată în vigoare de la sfârşitul lunii iulie şi prelungită până la data de 19 august.
Crescătorii de animale din Grecia acuză că în timp ce sacrificarea animalelor este interzisă pe teritoriul Greciei, este permis importul de animale gata sacrificate din regiunile “curate” (neafectate de pestă) din România.
După cum a avertizat Dimitris Moschos, vicepreședintele Asociației Elene pentru Creșterea animalelor, în declarațiile sale anterioare către Oikonomikos Tachydromos, „dacă pentru 15 august, rămân în vigoare măsurile care prevăd că noi, crescătorii, nu putem sacrifica animale, de unde vor fi mieii care vor fi comercializaţi pe piaţa grecească?
Vor fi carcase care vor veni din România, pentru că importurile din această țară continuă. România spune că livrează în Grecia din zonele sale curate. Dar noi nu putem sacrifica de aici, din zonele curate, precum Macedonia de Vest, pentru a trimite măcelăriilor. Unde e logica aici?
Carne de capră şi oaie din România şi Spania
Piața din Grecia este complet dependentă de importuri, iar la nivelul comerțului angro au început deja să se înregistreze lipsuri, deocamdată la scară mică, ce ar putea crește în zilele următoare, potrivit unor factori de pe piaţă. „Totul va depinde de evoluția bolii la animale”, spun producătorii și comercianții.
Este relevant faptul că în lista de prețuri angro postată de Organizația Piețelor Centrale și a Pescuitului (OKAA), nu există prețuri pentru carnea greceasă de miel, capră și oaie, deoarece se spune că „nu este disponibilă”.
În același timp, însă, mieii din România se vând cu preţuri între 9,50 euro/kg şi 11 euro/kg, în condiţiile în care prețul angro de anul trecut era între 8 şi 8,80euro/kg, iar cei din Spania se vând și mai scump, cu prețuri cuprinse între 9,70 euro/kg și 11,20 euro/kg.
În Grecia, masa festivă tradițională din 15 august este în pericol de a rămâne fără carne de capră, întrucât interzicerea transporturilor și a sacrificării ovinelor şi caprinelor în ţară a fost prelungită după ce săptămâna trecută au fost depistate cinci noi focare de pestă a micilor rumegătoare în Regiunea Grecia de Vest (trei în Etoloakarnania și două în Ilia). Trebuie remarcat faptul că cele cinci focare sunt legate epidemiologic de focarul inițial al bolii, şi anume de unitățile unui comerciant de animale din Larissa.
În același timp, printr-o scrisoare către comisarul UE pentru agricultură și pescuit, Janusz Wojciechowski, și către comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară, Stella Kyriakides, şi comunicată ulterior tuturor celor 26 de omologi ai săi din statele membre UE, ministrul grec pentru Dezvoltare Agricolă și Alimentație, Kostas Tsiaras, a cerut pe 7 august măsuri de compensare a fermierilor afectați de pesta micilor rumegătoare (PPR).
În scrisoarea sa, ministrul elen arată că din prima clipă în care a apărut boala, Grecia a aplicat nu numai tot ce era prevăzut de Regulamentul 687/2020, dar a adoptat și măsuri suplimentare stricte pentru limitarea și eradicarea bolii.
De menționat că până în prezent în Grecia, după cum a anunțat Ministerul Dezvoltării Agricole și Alimentației, au fost omorâte sau urmează a fi omorâte 18.335 de ovine și caprine dintr-un efectiv total la nivel naţional de aproximativ 10,5 milioane în 2023, conform datelor Eurostat. Pentru a avea un reper asupra dimensiunii problemei, în România, țara din care virusul pare să fi ajuns în Grecia, datele pentru anul 2023 arată că această țară avea aproximativ 12 milioane de ovine și caprine, din care au fost omorâte aproximativ 230.000 ca urmare a măsurilor de ţinere sub control a pestei.
Controale suplimentare
Reamintim că primul focar de boală în România a fost confirmat în urma analizelor efectuate în zona Tulcea. Potrivit Autorității Naționale de Sănătate Veterinară a țării, care a emis primul comunicat de presă în acest sens la data de 20 iulie, primele cazuri au apărut pe 11 iulie. După cum se menționează în comunicatul de presă al ANSVA (al Autorității Naționale Sanitare Veterinare), atunci s-au luat primele măsuri (crearea unei zone de protecție de 3 km și a unei zone de supraveghere de 10 km, restricționarea circulaţiei și notificarea zonelor învecinate, precum şi a Comisiei Europene și a Organizației Mondiale pentru Sănătatea Animalelor.
Răspândirea virusului
Următorul comunicat al Autorității (pe 24 iulie) confirmă răspândirea virusului, vorbind despre 5 ferme afectate din zonele Tulcea și Constanța și despre decizia de a omorî toate animalele, iar un comunicat ulterior menționează răspândirea în alte locuri, cu afectarea a 8.914 animale.
Cel mai recent comunicat de până acum al ANSVA, din 1 august, precizează că „din 17 iulie, de la confirmarea primului focar de boală, au fost exportate în Arabia Saudită și Iordania 72.820 de oi”. Totodată se precizează că se efectuează controale suplimentare pe loturile de animale care sunt exportate. Interesantă este și o referire din comunicat care condamnă zvonurile care susţin că boala nu există, subliniindu-se că astfel de zvonuri ar putea submina eforturile autorităților de a gestiona situația.
Interzicerea exporturilor
Presa din România și site-urile de știri ale țării, la rândul lor, vorbesc despre o stare de alertă şi în acelaşi timp au ca invitaţi crescători de animale care descriu situația în care se află și măsurile luate. Printre aceste măsuri se numără monitorizarea importurilor în țară, dezinfecția autovehiculelor la granița cu Bulgaria, se precizează ce țări au restricționat importul de animale din România (ex. Rusia, Ungaria, Croația și Serbia). Se reamintește că Uniunea Europeană a interzis deja exportul de animale vii din România în Grecia.
Şi rețelele de socializare din această țară balcanică s-au implicat în această problemă. Un exemplu: Ghiță Ciobanul, președinte al unei asociații profesionale de crescători de animale, de ocupaţie cioban, celebru pe rețelele de socializare încă din 2014, când BBC a realizat un reportaj despre animalele românești avându-l pe el drept protagonist, a postat joi pe pagina sa un mesaj de încurajare către toți confraţii săi.
Bulgaria nu se confruntă cu pestă la oi şi capre
Verificările efectuate de Agenția Bulgară pentru Siguranța Alimentelor (ABSA) în 551 de unități de creștere a animalelor au constatat că animalele sunt sănătoase din punct de vedere clinic. Verificările intensificate continuă săptămâna viitoare, până când întregul efectiv va fi acoperit, din cauza focarelor de pestă la micile rumegătoare din țările învecinate, a relatat Centrul de presă al ABSA.
În ultima săptămână, au fost examinate peste 11.000 de rumegătoare mici, crescute în 220 de așezări. Verificările sunt efectuate de către medicii veterinari oficiali din direcțiile regionale ale ABSA în legătură cu un ordin al directorului executiv al ABSA, emis din cauza focarelor constatate de pestă la micile rumegătoarele în România și Grecia.
ABSA primește non stop sesizări la numărul de telefon 0 700 122 99 despre încălcări ale măsurilor împotriva pătrunderii pestei la micile rumegătoare în Bulgaria. La telefon se primesc reclamații și rapoarte privind importurile, circulaţia și importul nereglementat de animale vii. În regim de urgență, sesizările vor fi verificate de către autoritățile competente și se vor aplica sancțiuni în caz de încălcări.
Surse: Oikonomikos Tachydromos/ To Vima/ Mediapool/ Rador Radio România