Prăjitura Twinkie (pandișpan cu cremă de vanilie), sărbătorită în Statele Unite / Numele ar fi fost inspirat de o reclamă la pantofi, „Twinkle Toe Shoes”

prajitura, Statele Unite, vanilie, sarbatoare foto: theglobeandmail.com

Prăjitura din pandișpan umplută cu cremă de vanilie, numită Twinkie și celebrată de americani, în 6 Aprilie, fiind astfel un simbol gastronomic al culturii pop, are o poveste de-a dreptul fascinantă, cu multe volute și complicații.

Brutarul de origine canadiană, James Alexander Dewar, era în 1930 angajat al firmei Continental Baking Company din Illinois, Statele Unite. Dewar a constatat că formele de coacere din metal folosite pentru prepararea unor prăjituri cu căpșune zăceau nefolosite în afara sezonului de recoltare a delicioaselor fructe. Atunci i-a venit ideea de a utiliza formele respective pentru fabricarea unor prăjituri cu banane, notează site-ul daysoftheyear.com.

Numele noii prăjituri i-ar fi fost inspirat de o reclamă la pantofi, Twinkle Toe Shoes, văzută în orașul St.Louis, situat în apropierea satului Schiller Park, din statul Illinois, unde locuia. 

Alte surse susțin că numele Twinkie ar deriva din cuvântul twinkle = sclipire.

În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, bananele nu s-au mai prea găsit pe piață. Rețeta a fost schimbată și a fost folosită, în loc, crema de vanilie. Bananele au fost reintroduse mai târziu în compoziție, dar sporadic și într-un procent foarte mic. Crema de vanilie a continuat să predomine. 

Dewar, creatorul Twinkie, a murit în 30 iunie 1985, la vârsta de 88 de ani.

În 2012, producătorul, Hostess Brands, derivat din Continental Baking Company, a depus cerere pentru a intra în faliment, din cauza unor probleme sindicale ( avea 19.000 de anagajați ): nu reușise să îndeplinească o serie de obligații financiare față de muncitori. 

În același an, a fost instituită și sărbătoarea Hostess Twinkie Day, pentru a aniversa cei 82 de ani de la crearea acestei prăjituri. 

În 2013, compania și-a reluat producția. Scurta întrerupere a procesului de fabricație nu a făcut decât să sporească statutul legendar al prăjiturii, care a ajuns să fie sărbătorită, anual, de publicul larg din Statele Unite.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *