Poți mânca spanac și lapte împreună?/Nutriționiștii susțin această combinație, deoarece nu doar că nu afectează organismul, dar poate preveni formarea pietrelor la rinichi

spanac si lapte BUN Sursa foto: Pexels

Știai că, atunci când consumi alimente bogate în acid oxalic, împreună cu o dietă săracă în calciu, riscul de a dezvolta pietre la rinichi este crescut?

Combinația de spanac cu lapte pare ciudată! Ce părere ai despre această combinație? Potrivit onlymyhealth.com, nutriționiștii doboară mitul care susține că ea ar dăuna organismului.

Spanac consumat alături de produse lactate?

Se vehiculează ideea că această combinație dintre calciul din lapte și acidul oxalic din spanac poate forma cristale de oxalat de calciu, care pot cauza blocaje la nivelul rinichilor. Această teorie nu ar fi valabilă doar pentru spanac și produsele lactate, ci și pentru legumele cu frunze verzi și produsele lactate. Este adevărat sau fals?

De ce doar 5% din calciul din spanac este absorbit de organism?

Dacă privim profilul nutrițional al spanacului, este evident că este benefic pentru sănătate în multe moduri. Cu toate acestea, poate nu știai că, deși spanacul este bogat în calciu (bine absorbit de corp), acidul oxalic, care este un antinutrient, împiedică 95% din calciu să fie absorbit de corp. Astfel, doar 5% din calciul din spanac este absorbit.

Ce este acidul oxalic?

Acidul oxalic este o substanță chimică naturală, care, în cantități mari, poate fi o otravă periculoasă. Cu toate acestea, nu trebuie să te îngrijorezi, deoarece ea nu se găsește, în cantități mari, în alimentele noastre, ci mai degrabă în produse non-alimentare, precum înălbitorul sau produsele anti-rugină. Dintre alimente, acidul oxalic se găsește în legumele cu frunze. Când este procesat în corp, acesta se combină cu minerale precum calciul pentru a forma oxalat de calciu. Aceste cristale mici pot contribui la formarea pietrelor la rinichi și vezica urinară. Procesul nu are un impact imediat, ci are loc gradual și poate dura câțiva ani. În timp, ar putea contribui și la formarea de calculi renali, dacă s-ar face excese. Dar, pentru asta, ar trebui să  se consume frecvent și în cantități mari această combinație alimentară.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Laptele, benefic pentru mușchi, oase și hormoni

Pe de altă parte, laptele conține o cantitate considerabilă de calciu. Într-un litru de lapte se găsesc între 1100 mg și 1300 mg de calciu. Calciul ajută la menținerea sănătății oaselor, la contracția mușchilor, la secreția hormonilor și la funcționarea sistemului nervos central.

Este dăunător să mănânci spanac cu lapte?

Vei fi bucuros să afli că acest lucru nu este decât un mit. Dr. Swati Bathwal, nutritionist specializat în diabet, spune că un consum de alimente bogate în calciu împreună cu alimente bogate în acid oxalic chiar reduce riscul de formare a pietrelor la rinichi, deoarece calciul se leagă de acidul oxalic în intestin, previne absorbția acestuia și scade nivelul oxalatului în urină. Aceste cristale, formate în intestin, sunt transportate de fibre și alte mase nedorite pentru a fi eliminate sub formă de fecale. Potrivit medicinei Ayurvedice, combinația de lapte și spanac ajută și la eliminarea mucusului din plămâni, în perioadele de răceli, din toamnă-iarnă. Totuși, această combinație trebuie consumată în cantități moderate și nu frecvent – doar 1/2 cană de lapte și 2-3 frunze de spanac.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *