Autoritățile franceze își exprimă nemulțumirea față de noile reguli europene care complică activitatea companiilor și le încetinesc creșterea, solicitând amânarea acestora, informează POLITICO.
Franța face presiuni pentru amânarea regulamentelor UE care obligă companiile să raporteze amprenta de mediu, riscurile climatice și să verifice respectarea normelor de mediu.
Potrivit unui document obținut de POLITICO, datat 20 ianuarie, Franța solicită amânarea pe termen nedefinit a directivei europene privind diligența corporativă (CSDDD) și o întârziere de doi ani pentru directiva privind raportarea sustenabilității corporative (CSRD).
„Autoritățile franceze sunt în favoarea amânării sine die a intrării în vigoare a directivei [CSDDD]”, se menționează în document. „Amânarea trebuie să acorde timpul necesar pentru îmbunătățirea directivei”, se precizează în continuare, Franța argumentând că aceasta nu ar trebui să se aplice companiilor mai mici de 5.000 de angajați și cu venituri sub 1,5 miliarde de euro.
Germania sprijină inițiativa Franței
Eric Lombard, ministrul francez al Economiei, a declarat joi, că: „Trebuie să ne concentrăm pe legislația care complică viața de zi cu zi a companiilor dumneavoastră și le încetinește creșterea”. El a cerut simplificarea CSRD și amânarea directivei de diligență corporativă până în ziua „în care aceasta va fi simplificată”.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
La rândul său, în noiembrie, președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat că Bruxelles-ul va analiza și simplifica trei legi europene care impun cerințe de raportare pentru companii: CSRD, CSDDD și taxonomia UE, care clasifică activitățile economice în funcție de impactul lor asupra mediului și climei. Revizuirea, cunoscută sub numele de „omnibus”, urmează să fie prezentată pe 26 februarie.
Aceeași poziție a fost susținută și de președintele francez Emmanuel Macron, care, la începutul lunii ianuarie, a declarat: „Trebuie să facem o pauză masivă în reglementare, dar trebuie să revizuim și reglementările, inclusiv pe cele recente, care împiedică capacitatea noastră de a inova”.
Germania sprijină această inițiativă, solicitând, printr-o scrisoare adresată Ursulei von der Leyen pe 17 decembrie, amânarea cu doi ani a implementării normelor de raportare și „o reducere semnificativă a conținutului CSRD”.