„Poftim, din România!”, punctul de întâlnire al tradiţiilor şi gusturilor româneşti / Evenimentul are loc în Parcul Central din Buşteni, în acest weekend

targul painii Sursa foto: G4Food

Parcul Central din Buşteni va fi, în acest weekend, punctul de întâlnire al tradiţiilor şi gusturilor româneşti, în cadrul evenimentului „Poftim, din România! – Gusturi şi Tradiţii în Buşteni”, transmite Agerpres.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

“Ca de fiecare dată, am răspuns prezent solicitării Primăriei şi Consiliului Local Buşteni şi ne dorim ca, atât localnicii, cât şi turiştii staţiunii Buşteni, să aibă ocazia, în acest sfârşit de săptămână, să se bucure şi să guste tot ce are România mai bun şi mai frumos – de la produse agroalimentare autentice, până la creaţii de artizanat şi meşteşuguri tradiţionale. ‘Poftim, din România!’ continuă să ajungă în toată ţara, ori de câte ori este nevoie de noi!”, a declarat, pentru AGERPRES, Ionuţ Diaconeasa, consilier în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Târgul de produse tradiţionale este organizat de Primăria Oraşului Buşteni şi Consiliul Local Buşteni, în parteneriat cu Caprirom Sud Muntenia – Cooperativă Agricolă şi Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, cu sprijinul Organizaţiei de Management al Destinaţiei (OMD) Buşteni.

La rândul său, antreprenorul Florin Staicu, membru fondator al OMD Buşteni, a subliniat că evenimentul reprezintă o ocazie de a redescoperi gusturile, meşteşugurile şi bucuria de a fi împreună. “Ne dorim ca Buşteniul să devină, în fiecare toamnă, un loc de întâlnire al tradiţiilor şi al comunităţilor din toate colţurile României. Ne aflăm la poalele Munţilor Bucegi, într-un cadru natural spectaculos, unde găsim una dintre cele mai cunoscute şi apreciate păstrăvării de pe Valea Prahovei şi unde tradiţia creşterii păstrăvului se împleteşte cu respectul pentru natură şi pasiunea pentru gustul autentic românesc. Turiştii pot degusta la Păstrăvăria Buşteni, dacă ne calcă pragul, nu mai puţin de 20 de preparate din păstrăv”, a subliniat Staicu.

Acesta a mai precizat că OMD Buşteni, înfiinţat în primăvara acestui an, va contribui la promovarea turismului local, atragerea fondurilor europene şi elaborarea strategiei locale turistice.

De asemenea, preşedintele Caprirom Sud Muntenia – Cooperativă Agricolă, Georgiana Udrescu, afirmă că toate târgurile organizate până în prezent au avut un impact pozitiv, atât asupra participanţilor, cât şi asupra vizitatorilor, şi au devenit deja o tradiţie. “Târgurile au contribuit la promovarea produselor autentice, a tradiţiilor locale şi la consolidarea legăturilor dintre comunităţi şi instituţiile partenere. Ne bucură faptul că aceste evenimente au devenit o tradiţie aşteptată şi apreciată, iar interesul tot mai mare ne motivează să continuăm şi să dezvoltăm conceptul. În perioada următoare, ne propunem organizarea a două târguri speciale – cel de Moş Nicolae şi Târgul de Crăciun, ambele urmând să aibă loc în curtea Ministerului Agriculturii, într-un cadru festiv şi primitor. Tot în acest an, intenţionăm să organizăm un târg aniversar, care să marcheze evoluţia şi succesul acestor iniţiative, dar şi comunitatea frumoasă formată în jurul lor de-a lungul timpului”, a menţionat, pentru AGERPRES, Georgiana Udrescu.

Timp de trei zile, între 24 şi 26 octombrie, între orele 9:00 şi 19:00, vizitatorii vor putea descoperi produse tradiţionale adunate din toate regiunile ţării: miere, zacuscă, turtă dulce, dulciuri de casă, poale-n brâu, alivenci, cozonac, dulceţuri şi murături, preparate din carne, lapte şi peşte şi multe alte bunătăţi, toate făcute în gospodăriile românilor.

Târgul va include şi o zonă dedicată meşteşugarilor, unde vor fi expuse obiecte lucrate manual, cusături tradiţionale şi demonstraţii de meşteşuguri vechi, menite să readucă la viaţă arta populară autentică.

Pe lângă bunătăţi şi artizanat, programul evenimentului cuprinde momente artistice, muzică live şi dansuri populare, transformând Parcul Central într-o adevărată scenă a tradiţiilor româneşti.

Evenimentul “Poftim, din România! – Gusturi şi Tradiţii în Buşteni” promite o experienţă completă pentru localnici şi turişti, combinând aromele autentice, meşteşugul românesc şi atmosfera de sărbătoare într-un cadru pitoresc de munte.

Deschiderea oficială va avea loc vineri, 24 octombrie, la ora 11:30.

“Poftim, din România!”, demarat în anul 2023, a fost gândit astfel încât să poată fi multiplicat în toată ţara, cu scopul de a încuraja consumul de produse agroalimentare româneşti. Este un proiect prin care consumatorii au siguranţa că pot găsi produse de calitate, a căror trasabilitate este demonstrată, dar care încurajează şi consumul direct de la ferme, pe lanţul scurt alimentar.

Iniţiatorul proiectului, Ionuţ Diaconeasa, susţine că, prin puterea exemplului, produsele româneşti care au obţinut recunoaşterea calităţii la nivel european inspiră şi alţi producători şi procesatori din industria alimentară.

Potrivit datelor MADR, în prezent, la nivel naţional sunt 789 produse tradiţionale atestate de Ministerul Agriculturii, cele mai multe fiind din carne şi produse din carne (303), urmate de cele din lapte şi produse din lapte (143), legume şi fructe (138), pâine, produse de panificaţie şi patiserie (129), peşte (32), altele (9), dar sunt atestate şi băuturi (35).

La nivel european, România are recunoscute şi protejate 13 produse, din care 11 cu Indicaţie Geografică Protejată (IGP): Magiun de prune de Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, Scrumbie afumată de Dunăre, Telemea de Sibiu, Cârnaţi de Pleşcoi, Caşcaval de Săveni, Salata cu Icre de Ştiucă de Tulcea, Plăcintă dobrogeană, Pită de Pecica, Salinate de Turda; unul cu Denumire de Origine Protejată (DOP), respectiv Telemea de Ibăneşti; şi un alt produs cu Specialitate Tradiţională Garantată (STG) – Salată tradiţională cu icre de crap.

Alte produse identificate pentru o posibilă înregistrare la nivel european sunt: Telemea de Vaideeni, Brânză de burduf de Bran, Gem de rubarbă, Brânza de Gulianca, Virşli de Hunedoara, Salam de Nădlac, Usturoi de Copălău, Ceapă de Pericei, Şuncă ardelenească, Varză de Toboliu, Bere nemţeană, Cobză cu păstrăv afumat de Valea Putnei, Covrigul muscelean, Prune afumate de Sâmbureşti, Cârnaţi olteneşti, Mere de Voineşti etc.

Dintre cele 1.760 de produse alimentare din statele-membre, înregistrate în sistemele de calitate europene, doar 13 sunt produse alimentare româneşti.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *