În lunga sa viață de 90 de ani, diva italiană – poate cea mai divă dintre dive – a avut o relație foarte strânsă cu mâncarea, în filme dar și în viața reală. A scos cărți de rețete pe care ea însăși le gătea acasă familiei, iar mai nou este acționară într-o companie care adminstrează un lanț de restaurante.
În această seară, familia și prietenii se pregătesc să o sărbătorească pe donna Sophia, cum o numea amicul său de suflet, regizorul Vittorio De Sica – cel care i-a oferit primul rol important din carieră. Pe terasa unuia dintre restaurantele de la Villa Anantara Palazzo Naiardi din Roma sunt așteptați, după cum anticipează ziarul Corriere della Sera, circa 150 de invitați. Meniul, strict secret.
Rude, prieteni, colegi și persoane apropiate care vin să sărbătorească cei 90 de ani pe care cea mai cunoscută actriță italiană îi împlinește chiar azi. Contextul este unul complicat, după ce acum câteva luni ea a suferit o fractura de femur câzând în casă, la Geneva, în Elveția, acolo unde are rezidența oficială.
O eternă relație de dragoste cu mâncarea
De fiecare dată când a fost intervievată, actrița de origini napoletane nu a ascuns niciodată greutățile și foamea pe care le-a îndurat împreună cu mama și sora sa și acasă, și după ce s-au mutat la Roma, să-și caute norocul. Dar sărăcia nu a deteriorat și nu a deturnat raportul strâns pe și ea, ca și toți locuitorii din zona Napoli îl au cu mâncarea și tot ce se țese în jurul ei: relatii de familie, de dragoste, de prietenie, de întrajutorare.
Chiar și după ce a câștigat premiul Oscar, Sophia a continuat să gătească pentru familie și prieteni în măsura în care timpul și obligațiile profesionale îi permiteau. A rămas toată viața fidelă ideii de familie și mai ales de familie reunită, în pace, în jurul mesei.
O carte de rețete tradiționale, retipărită recent
Ba chiar, la un moment dat, a publicat o carte de rețete de bucătărie: o carte cu mai bine de 200 de rețete, în mare parte inedite, în mare parte cu paste dar nu numai, rețete simple și pentru orice buzunar, în stil mediteranean. Cartea a avut la moment și marele merit de a fi rămas legată de ideea de bucătărie domestică, tradițională, deși epoca în care a apărut, 1071, începea deja să încline balanța spre produsele industriale. Cartea a apărut în mai multe limbi și a fost recent retipărită.
Și mai are o semnificație aparte cartea: a fost elaborată în timp ce actrița ducea la capăt o sarcină dificilă și era obligată să petreacă mult timp la pat. Cartea mai cuprinde, în afară de rețete, și întâmplări amuzante, cele mai multe la masă, alături de alte staruri internaționale, cum ar fi Carry Grant sau John Wayne. Sau, cum un regizor i-a oferit să guste prima dată dintr-un avocado, la Beverly Hills.
Mai nou, din 2021, actrița italiană s-a asociat cu un antreprenor de origini napoletane într-un busines cu un lanț de restaurante. Restaurantele se numesc chiar Sophia Loren, sunt patru în Italia – Florența, Milano, Bari, Roma, și mai nou și unul la Hong Kong.