Pesta micilor rumegătoare a ajuns în presa internațională  / Huffington Post: În timp ce în Grecia sunt omorâte animalele în masă, intermediari din România, de unde a venit virusul, spun că vor desface miei tăiaţi pe piaţa din Grecia

capre Sursa foto: Unsplash / Alexas_Fotos

Pesta micilor rumegătoare a ajuns şi în vestul regiunii Attica, fiind identificat un caz într-o unitate zootehnică din Aspropyrgos. După cum prevede protocolul în cauză, animalele din unitatea respectivă au fost omorâte, după care va urma o perioadă de monitorizare de cel puţin 30 de zile de la ultimul caz. Guvernul grec a alocat suma de 40.000 de euro pentru consolidarea serviciilor sanitar-veterinare din regiune, relatează Huffington Post, citată de Rador Radio România.

În ceea ce privește imaginea de ansamblu, se pare că virusul a ajuns în Grecia prin intermediul comerţului cu animale. “În esenţă, este vorba de o boală care exista în Africa și Asia. Se pare că, în final, cumva, după părerea mea personală, ceea ce se întâmplă în ultimele zile cu cazurile exact așa cum apar, (boala) a ajuns la noi din România cu mijloacele de transport, prin animale importate pentru îngrășare sau sacrificare în perioada anterioară, mai ales înainte şi după Paşte. Se pare că unele probleme au început de acolo. Și există şi unele lucruri care nu se potrivesc cap la cap.

De exemplu, în Grecia, toate sacrificările au fost interzise la modul general, dar miei vii au sosit din România în Grecia până ieri inclusiv, deşi în România a fost depistat un caz pozitiv și, mai ales, într-o zonă din care provin 70% până la 80% din importurile de miei sau oi vii din România în Grecia. Cu toate acestea, importurile continuă”, spune Dimitris Moschos, vicepreşedintele Asociaţiei Elene pentru Creşterea Animalelor.

“Următoarea problemă este că a fost anunțat de unii intermediari și comercianți din România că de astăzi vor putea aproviziona piața din Grecia cu miei sacrificați. Pentru că în Grecia există deja o interdicție generală de sacrificare a animalelor până pe 4 august. Acestea sunt probleme serioase și nimeni nu vine să ne explice. Adică, dacă ministerul a ajuns la concluzia că (boala) chiar a venit pe ruta dinspre România, ceea ce în opinia noastră, vă pot spune discutând cu colegii şi văzând cum apar cazurile exact, vedem că apar cazuri la toţi cei care au avut legătură într-un fel sau altul cu importuri din România. Prin urmare, ministerul ar trebui să iasă și să ne răspundă, ce face în privința asta, cum încearcă să oprească acest lucru”, a mai spus Dimitris Moschos, vicepreşedintele Asociaţiei Elene pentru Creşterea Animalelor. (Sursa: Huffington Post / Rador Radio România / Traducerea: Carolina Ciulu)

Și publicațiile din Grecia abordează pe larg subiectul.

Kathimerini:  “Bomba cu ceas” a importurilor neconforme de animale în Grecia

Cazurile de pestă ovină depistate mai întâi în ferme din Thessalia, iar apoi în Corintia și Attica de Vest, au ridicat semne de întrebare cu privire la modul în care sunt importate în Grecia animalele vii, deoarece pesta micilor rumegătoare nu a mai fost prezentă până acum în Grecia, relatează Kathimerini, citată de Rador Radio România.

Vorbind cu medici veterinari, cu crescători, dar și cu comercianți de animale, Kathimerini creionează o practică periculoasă a importurilor neconforme de animale în Grecia din țări ale Uniunii Europene, importuri care par să se fi intensificat în ultimii doi ani.

“Un secret bine ştiut”

Nikos Koltsidas este co-fondatorul Proud Farm, un incubator pentru tinerii fermieri, și dispune de mulți ani de experiență în ceea ce priveşte selecția și distribuția de animale. După cum a declarat pentru Kathimerini, ceea ce se întâmplă acum este un “secret bine ştiut”. Comercianții importă animale din țările Uniunii Europene cu certificate pentru sacrificarea imediată, adică certificate care prevăd sacrificarea acestora în următoarele zile. În schimb, ei vând aceste animale fermierilor, care le integrează în unitățile lor de creştere.

“Importurile și exporturile de animale sunt reglementate prin norme foarte stricte. Când însă un animal este destinat sacrificării, nu se efectuează controale nici în țara de origine, nici în țara în care ajunge”. Prin urmare, trec frontiera animale care nu au fost testate pentru nicio boală.

Există două motivații principale pentru o astfel de practică: profitul și cererea puternică de animale vii într-un moment în care oferta este limitată.

Potrivit lui Koltsidas, animalele destinate sacrificării se vând la kilogram și sunt mult mai ieftine decât un animal care vine pe cale oficială de la o fermă din străinătate pentru reproducere. “Cel mai mare profit îl realizează cu siguranță comerciantul, care poate cumpăra un miel cu 100 de euro și îl poate vinde crescătorului cu 250 de euro. De multe ori comercianții folosesc argumentul că animalele sunt din anumite rase, iar cumpărarea lor va îmbunătăți performanța unității sau le spun că le vor da documentele ulterior, lucru care nu se mai întâmplă”.

În continuare, fermierii care cumpără aceste animale, de obicei, le scot crotaliile cu numărul de identificare și le înscriu în registrul oficial al Greciei, declarând serviciilor veterinare că s-au născut în unitățile lor.

Marja de profit a comercianților a crescut în ultimii doi ani, a declarat Stergios Priskas, comerciant și medic veterinar care importă numai animale de reproducție certificate din Franța.

“Prețurile de vânzare ale acestor animale au crescut în ultimii doi ani, deoarece pe de o parte există o cerere foarte mare din partea fermierilor, pe de altă parte organizațiile care vând animale certificate nu au prea multe animale disponibe. Comercianții au ajuns deja să vândă animalele la aceleași prețuri ca și cele certificate, aproximativ 350 de euro fiecare”. Cererea în creştere, după cum a explicat el, se datorează prețurilor ridicate la lapte, dar și numărului mare de animale moarte în regiunile Thessalia și Evros după catastrofala furtună Daniel și incendiile din vara trecută.

Scăderea calităţii materialului de reproducere

Pe lângă riscul pe care îl prezintă pentru sănătate, importurile ilegale au și un impact negativ asupra calității efectivelor de animale din țară.

Potrivit lui Priskas, animalele importate pentru sacrificare sunt de o calitate mult mai proastă, adică au un profil genetic mai scăzut în comparație cu animalele de reproducție certificate. „Nu produc aceleași cantități de lapte. Crescătorii sunt păgubiți, pentru că nu îşi amortizează niciodată aceste animale”, susţine comerciantul, precizând că mai ales animalele din Bulgaria și România pot fi de o calitate încă și mai proastă față de cele importate din Franța, Spania și Italia.

Nikos Koltsidas a mai precizat că în România există mari centre de colectare a animalelor care deservesc comercianții de carne, care, dacă au nevoie de cantități mari de carne, nu o vor găsi ușor în Grecia, unde producția de animale este fragmentată. „În Grecia nu au existat și nu sunt animale valoroase, pentru că nu există un organism de ameliorare genetică”, a argumentat el.
La rândul lui, Stergios Priskas a subliniat că ar trebui efecuate mai multe controale și, poate, urmărirea prin sondare a transporturilor de animale, pentru a se confirma că acestea merg la abator și că nu vor ajunge cu un număr de înregistrare schimbat la vreo fermă din Grecia.

De notat că Parchetul din Larissa a dispus o anchetă preliminară de urgenţă cu privire la condițiile în care sunt importate animalele în Grecia, iar în regiunea
Thessalia s-a deplasat şi o echipă a unității speciale pentru tratarea bolilor la animale din Uniunea Europeană.

Sursa: Kathimerini / Rador Radio România / Traducerea: Carolina Ciulu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *