„Pastrami”, unul dintre puținele cuvinte englezești care vine de la pastramă. Ambasada României în SUA popularizează această legătură etimologică

pastrami pastrama etimologie foto: dreamstime.com@Robyn Mackenzie

Pastrami este o specialitate foarte populară la New York, dar puțini știu că la originea lui este tradiționala pastramă românească.

Punctul de plecare, explică Ambasada României în SUA într-un post pe pagina oficială de facebook, ar fi pastrama de gâscă pe care o propuneau, printre altele, emigranții ajunși la New York dinspre România, în majoritate de origine evreiască. Mai exact, spune ambasada, citând The New York Public Library, pastrami vine de la goose-pastrama, pastrama de gâscă pe care aceștia o propuneau în restaurantele cu specific românesc și sau central-european.  În mod tradițional, nu doar în România, pentru comunitățile evreiești carnea de gâscă reprezenta ceea ce carnea de porc reprezenta pentru restul comunității.

Pare că acest cuvânt a fost adus de emigranții români la New York, în principal evrei din Basarabia și Bucovina, la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului XX.

„Pastrami” este unul dintre puținele cuvinte din limba engleză de origine românească. Este trecut în dicționare, unde se menționează că vine de la verbul românesc „a păstra”. Potrivit dicționarului Merriam-Webster, el a fost prima dată folosit în 1895, explică ambasada în postu dedicat cuvântului.

Există însă și un alt curent de gândire care contestă această etimologie, atribuind cuvântului românesc „pastramă” origini din zona limbilor balcanice, fără legătură cu cuvântul „a păstra”.

Little Romania și restaurantele ei

”Little Romania din lower Manhattan era un cartier în cartier, ascuns între East Houston Street, Allen Street, Grand Street și Bowery. Când scriitorul de origine românească Marcus Ravage a ajuns la New York în 1900, era o zonă prosperă; era plin de restaurant, scrie el într-un volum de memorii, iar primele localuri aveau în meniu „goose-pastrama și  măsline păstrate în butoi”,  amintește ambasada.

Actualmente, pastrami în stil newyorkez se prepară din carne de vită sau mânzat ținută mult timp cu arome și gătită lent, de regulă la cuptor, până când carnea  devine foarte fragedă și ajunge să se desfacă aproape singură. Se servește în sandvișuri ceva mai elaborate, gourmet.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *