Pastele de vineri seara. Fusilli cu somon afumat și dovlecei. Arome de proaspăt și afumat la un loc. Rețetă supersimplă pentru o cină rapidă

rețetă de paste, paste cu somon afumat și dovlecei, rețetă rapidă de paste, rețetă simpla și rapidă de paste sursa foto: g4food.ro

În orice combinație, somonul afumat are nevoie, pentru echilibru, de o parte vegetală și, aproape obligatoriu, lămâie. Fiind o componentă proteică dar și de grăsimi importantă, dacă îi asociem carbohidrați, în cazul nostru paste, pe lângă componenta vegetală care aduce vitamine, săruri minerale, oligoelemente și fibre, avem un fel de mâncare complet. Dacă e și rapid de făcut și ne satisface ca gust, se califică din plin la categoria paste pentru vineri seara, când suntem obosiți și fără energie. Dar și pentru orice prânz sau cină când foamea dă năvală. O altă rețetă de paste super simplă și rapidă.

Ingrediente pentru 4 porții

350-400 g fusilli/penne/farfalle

150-200 g somon afumat

3-4 dovlecei mici, sau echivalentul lor în greutate, circa 400 g

1 cățel de usturoi

1 lămâie, ideal netratată

ulei, sare, piper

pătrunjel verde

În timp ce fierb pastele, preparăm sosul. Il condimento, ar spune italienii. Adică ceea ce dă gust pastelor, de la verbul condire, a da gust, a asezona. Pastele se fierb conform indicațiilor de pe ambalaj: se adaugă în apa în care adăugăm sare când a ajuns la punctul de fierbere. În linii mari, la 1 l de apă sunt necesare câteva grame bune de sare – la o oală de 3 l cantitatea optimă e undeva până într-o linguriță rasă. Pentru fiecare 100 de paste este necesar minim 1 l de apă. Când sunt al dente se scurg. Dacă sosul nu e gata, le lăsăm puțin într-un bol adăugând puțin ulei peste ele și amestecând bine – riscă să se lipească între ele din cauza amidonului.

Cum procedăm

În paralel, într-o tigaie aderentă cu puțin ulei adăugăm usturoiul tocat foarte fin, iar când uleiul s-a aromatizat adăugăm dovleceii tăiați julienne sau felii foarte subțiri. Se sotează la foc mediu circa 5 minute, în funcție de cum îi preferăm, mai crocanți sau mai bine făcuți.

Când au ajuns în stadiul în care dorim, adăugăm peste ei somonul afumat rupt în bucăți mici, apoi o lingură de suc de lămâie. Se mai sotează 1 minut împreună și e gata. Completăm cu sare și puțin piper proaspăt măcinat.

Adăugăm pastele direct în tigaie, amalgamăm cu o lingura de lemn dacă nu reușim altfel – mișcarea clasică de amalgamare a pastelor este prin mișcări de înainte și înapoi ținând tigaia în mână; în acest fel,  pastele se rostogolească unele peste altele. Este o mișcare care duce la economie de timp, e absolut OK să amestecăm cu lingura de lemn. Și mai bine, chiar cu două.

Pentru un efect de cremozitate în plus, ajută și la vehicularea aromelor, se poate folosi puțină smântână, merge și cea dulce, și cea fermentată: important e să adăugăm după ce am stins flacăra, la final, ca să nu fiarbă; altfel, riscăm să precipite cazeina din smântână și rezultatul va lăsa de dorit.

Se servesc imediat, calde, completând în farfurie cu piper, pătrunjel proaspăt tocat mărunt, încă puțin suc de lămâie, și coajă rasă, dacă e vorba de fructe netratate cu coaja comestibilă.

Un fel de mâncare inclusiv de preparat în grup înaintea meciurilor care urmează. Pastele italiene sunt mereu o certitudine, naționala de fotbal o ecuație cu variabile necunoscute la moment.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *