Pastele de vineri seara. Ai quattro formaggi, comfort food ideal. Am mâncat cu toții acest fel de paste, dar care este secretul lui?

paste ai quattro formaggi retete de paste retete de paste simple reteta de paste cu branzeturi comfort food tipuri de branzeturi pastele de vineri seara foto: pexels.com@enginakyurt

Paste ai quattro formaggi, un paradis al gurmanzilor. Totodată, o rețetă de paste extrem de rapid de preparat și un comfort food prin definiție, mai ales într-o seară de vineri. Nu este deloc o mâncare light, dar dacă n-am exagerat de-a lungul săptămânii sau nu avem în plan festine pantagruelice în weekend, este o mâncare mai mult decât potrivită. Ne putem bucura de ea fără să exagerăm cu porțiile. Este și un mod de a da un sens brânzeturilor rămase prin frigider, dacă nu putem bifa chiar combinația lor canonică.

În esență, pastele ai quattro formaggi sunt preparat foarte simplu, în care se adaugă brânzeturi de mai multe feluri peste pastele deja fierte și e gata. Dar ce tipuri de brânzeturi? Care este proporția corectă când le combinăm? Se adaugă toate la un loc sau separat? Mai e necesar să adăugăm ceva pe lângă brânzeturi? Condimente? Sunt toate mici secrete care însumate duc la un preparat reușit.

Ce brânzeturi nu merg folosite

În primul rând, nu mozzarella, nu ricotta/urdă, nu brânzeturi proaspete. Pastele ai quattro formaggi au nevoie de brânzeturi semimaturate sau maturate, cu un grad mare de sapiditate, brânzeturile proaspete nu au o încărcătură aromatică suficientă, care să poată face diferența.

Ca tipologii de brânzeturi, avem nevoie de un mix de gusturi decise, deci  brânzeturi diferite între ele. Nu există o anume rețetă, există diferite combinații de brânzeturi – spațiu pentru inovație dar și pentru adaptare la situație, în funcție de ce brânzeturi dispunem.

Lista de brânzeturi din care putem alege

În mod obișnuit, în combinație se regăsește o brânză maturată de oaie, chiar cu gust ușor înțepător: caș sau pecorino  sau provolone italian. O altă componentă ar trebui să fie o brânză care se topește la cald: cașcaval, chiar un mix dulce cu afumat, emmental elvețian, cheddar englezesc, fontina italiană sau gruyere franceză.

Dacă până aici putem improviza, sunt alte două brânzeturi care nu trebuie să lipsească dintr-o porție de pasta ai quattro formaggi reușită: gorgonzola, din categoria blue cheese, și parmezan. Fiecare aduce nota lui caracteristică și inimitabilă.

În funcție de preferințe, fiecare dintre brânzeturile evocate mai sus pot fi însă înlocuite și cu altele, valabil și pentru cine nu iubește brânzaturile cu mucegai. Printre înlocuitorii de succes pentru gorgonzola pot fi brie francez, feta – dar nu multă pentru că riscă să le acopere pe celelalte, telemea nu prea sărată, camembert, taleggio, brânză de capră etc.

În afară de brânzeturi, cei mai mulți bucătari recomandă, pe lângă brânzeturi, și un adaos de smântână, pentru o amalgamare mai bună. Dacă vrem să evităm suplusul de grăsimi pe care îl reprezintă smântâna, o înlocuim cu lapte. Iar în acest amestec complex de arome cu greu ar mai putea sta și condimentele vegetale. Cu o singură excepție, notabilă: peste brânzeturi merge întotdeauna piper prospăt măcinat, conferă un contrast aromatic în raport cu orice fel de brânză.

Ingrediente pentru 4 porții

400 g paste scurte, fusilli/penne/rigattoni

150 g cașcaval / emmental / cheddar / fontina /gruyere

100 g caș de oaie ras / pecorino / provolone piccante italian

100 g gorgonzola piccante

100 g parmezan

200 g smântână dulce / lapte

piper

Procedeu

În timp ce fierb pastele conform indicațiilor de pe ambalaj, într-o tigaie sau oală mare separat trasnferăm smântâna, sau laptele, se încălzește foarte puțin, cât să putem dizolva în ea cașcavalul, cașul de oaie și gorgonzola – sau ce folosim în locui ei dacă nu agreem brânzeturile de tip blue cheese.

Practic, dizolvăm toate brânzeturile, mai puțin parmezanul. Când s-au dizolvat, stingem flacăra. Altfel, o mare parte din brânzeturi tind să se prindă de vas și le pierdem.

Când pastele sunt fierte al dente, le scurgem, le adăugăm peste sosul din brânzeturi, amalgamăm cu atenție și e gata. Dacă mai e nevoie de lichid, folosim câteva linguri din apa în care au fiert pastele. O bună regulă e ca atunci când le scurgem să ținem deoparte puțin din apa în care au fiert.

Se servesc calde, cu parmezan ras și piper măcinat proaspăt deasupra. Un fel de paste care merge foarte bine cu un pahar de vin roșu mai amabil, nu foarte tare.

Citește și: https://g4food.ro/paste-cu-dovleac-si-carnati-o-reteta-italiana-de-paste-de-toamna-comfort-food/

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *