Curmalele sunt considerate de cei mai mulți specialiști un înlocuitor ideal pentru zahăr. Și ele au multe calorii dar sunt alimente naturale, nu rezultate în urma unui proces chimic. Și, oricum, au mai puține calorii: dacă zahărul eliberează 390 kcal pentru 100 g de produs, curmalele eliberează circa 290 kcal pentru aceeași cantitate.
Au și un indice glicemic mai mic, la o putere de îndulcire aproximativ egală – 100 g zahăr conferă aproximativ același gust dulce ca și 100 g pastă de curmale. Dincolo de asta, curmalele sunt un fruct foarte sănătos, deși caloric: bogate în potasiu, zinc, magneziu, fier, calciu, vitaminele B1, B2, B6, pectine. Este unul din alimentele cele mai prețioase din Orientul Mijlociu și o parte din Africa.
Pasta, sirop, pulbere de curmale
Există în comerț pastă sau sirop de curmale, dar se poate prepara foarte ușor și în casă. Și mult mai economic. Întâi se clătesc bine curmalele – uneori sunt acoperite sirop de glucoză, pentru un aspect mai lucios și atrăgător, sunt simple tehnici commerciale.
Odată clătite, se lasă câteva ore în apă la temperatura camerei, apoi se trec prin blender. Firește, fără sâmburi, și folosind cât e nevoie din apa în care au stat. Dacă folosim mai multă apă se poate obține un sirop mai mult sau mai puțin concentrat de curmale.
Dacă folosim apă fiartă și răcită, pasta și siropul pot dura mai mult de câteva zile la frigider. Putem și elimina total apa din preparatul nostru: lăsând curmalele să se usuce bine în cuptor la temperatură joasă, eventual după ce am stins cuptorul folosit în alte scopuri. Odată uscate bine, curmalele se pot trece prin mixer, fără apă: va rezulta o pulbere care seamănă oarecum cu zahărul, o putem folosi ca atare.
Cozonac cu pastă de curmale
Se poate obține un aluat și un rezultat final comparabil de bun cu rețeta clasică folosind pastă de curmale în loc de zahăr.
Ingrediente pentru 1 cozonac
500 g făină de panificație
250 g lapte
150 pastă de curmale
2 ouă
100 g unt
10 g sare
10 g drojdie de bere proaspătă
aromă de vanilie
umplutură de cacao cu nucă
Aluatul se prepară în maniera clasică, diluând întâi pasta de curmale în lapte.
Lapte cu orez cu sirop de curmale
Se prepară la fel ca și laptele cu orez obișnuit, doar că în loc de zahăr se adaugă la final sirop de curmale.
La 100 g orez se folosesc 300 g lapte și 50g sirop de curmale. Opțional, scorțișoară, vanilie, aromă de lămâie sau de portocale.
Cremă tartinabilă din curmale și ciocolată neagră
Se face pur și simplu din ochi, extrem de simplu: se topește la bain marie ciocolata neagră. Se amestecă așa caldă cu pasta de curmale, ajustând cantitățile după propriul gust. Pentru emulsionare, se adaugă puțin ulei, eventual de cocos dar nu neapărat.
Sunt trei idei pentru a prepara ceva dulce fără adaos de zahăr. Când e vorba de dulce, recomandarea este întotdeauna de a opta pentru porții mici: dacă nu au zahăr nu înseamnă că ele nu îngrașă, dar sunt cu siguranță mai sănătoase.