Parlamentul European a convenit să aprobe toți cei șapte candidați rămași pentru funcția de comisar european, punând astfel capăt săptămânilor de blocaj între facțiunile politice din UE cu privire la componența viitoarei Comisii, au declarat pentru POLITICO patru oficiali din Parlament și din mediul politic.
Blocajul a oprit procesul de evaluare pentru șase vicepreședinți executivi (Kaja Kallas, Raffaele Fitto, Roxana Mînzatu, Stéphane Séjourné, Teresa Ribera și Henna Virkkunen) și pentru Olivér Várhelyi din Ungaria.
Comisia Europeană ar putea să-și înceapă activitatea pe 1 decembrie, conform planului inițial, după ce principalele grupuri politice din Parlamentul European au ajuns la un acord privind numirea noilor comisari. Partidul Popular European (PPE), Socialiștii & Democrații (S&D) și grupul liberal Renew Europe au convenit miercuri să sprijine numirea celor șase vicepreședinți desemnați ai Comisiei Europene, precum și a propunerii Ungariei pentru comisar, Olivér Várhelyi, titrează Euronews.
Aprobarea întregii echipe de comisari va fi supusă votului Parlamentului European pe 27 noiembrie, la Strasbourg. Dacă va fi confirmată, noua Comisie Europeană își va prelua mandatul pe 1 decembrie.
O săptămână de negocieri intense
Acordul vine după o săptămână de discuții aprinse în urma audierilor vicepreședinților desemnați. Cele trei grupuri politice au elaborat un text denumit „acord de coaliție”, conform unei surse din Parlamentul European.
Acesta permite aprobarea a șapte comisari aflați pe lista așteptare, inclusiv cazurile controversate ale Teresei Ribera din Spania, vicepreședinte executiv pentru tranziție curată și competitivă, Raffaele Fitto din Italia, vicepreședinte executiv pentru coeziune și reforme, și Olivér Várhelyi din Ungaria, comisar desemnat pentru sănătate și bunăstarea animalelor.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Ribera, în centrul atenției
Nominalizarea Teresei Ribera a fost blocată temporar de PPE, care a insistat ca aceasta să demisioneze în cazul în care justiția spaniolă o acuză de management defectuos în urma inundațiilor din Valencia. În timpul audierii sale din Parlamentul spaniol, Ribera nu s-a angajat să demisioneze, ceea ce a adus și mai multă tensiune în negocieri.
Critici din partea stângii
Grupul Stângii din Parlamentul European a trimis o scrisoare președintelui Parlamentului, Roberta Metsola, acuzând un „acord de culise” și o „încălcare flagrantă a procedurii”. Conform acestora, evaluarea comisarilor desemnați trebuia să fie realizată imediat după audieri, conform regulamentului intern al Parlamentului.
„Președintele și coordonatorii [comisiilor parlamentare] trebuie să se întâlnească fără întârziere după audiere pentru a evalua comisarii desemnați individual,” se precizează în regulamentele instituției.
În schimb, grupurile centriste au convenit pe 12 noiembrie să aprobe vicepreședinții ca parte a unui „pachet” comun, generând un conflict politic care a fost rezolvat abia prin acordul de astăzi.