A debutat joi după amiază și durează până duminică o nouă ediție a târgului internațional alimentar dedicat micilor producători de la Torino, Terra Madre – Salone del Gusto. Este a douăzecea ediție a uneia dintre cele mai importantă manifestări de acest tip la nivel mondial, dedicată micilor producători reprezentând mici comunități locale și organizată sub patronajul cunoscutei asociații Slow Food. Participă expozanți de pe toate continentele
A ținut să marcheze simbolic momentul și Papa Francisc, printr-o scrisoare trimisă organizatorilor, redată de ziarul La Repubblica. Nu un simplu salut, ci „un adevărat document programatic, cu conținut social și politic extra ordinar, care, pornind de la agricoltura atinge apoi tema ambientală, ecologia, războiul și imigrația”, după cum a afirmat Carlo Petrini, fondatorul Slow Food, figură cheie a dezbaterii internaționale legată de conservarea tradițiilor agricole și alimentare.
„Agricultorii care nu urmăresc doar profitul sunt mesagerii păcii”
„De multe ori, agricultura este folosită ca instrument într-o logică a profitului, devenind un mijloc de poluare a pământului, de exploatare a lucrătorilor și de sărăcire a biodiversității. Dar agricoltura a fost prima activitate pe care Noe a practicat-o după potopul universal. Și primul dar pe care Dumnezeu l-a pus la dispoziția oamenilor pentru a le da posibilitatea să construiască relații de loialitate, alianțe și solidaritate între ei și cu pământul făgăduit.
Voi, care promovați culturile și cultura alimentelor în plin respect al naturii, voi, care veniți din toate părțile planetei care să reprezentați comunități de multe ori neglijate, care cunoașteți bine limitele impuse de ritmul natural lent al evoluției biologice, ei bine, voi sunteți primii asupra cărora se răsfrâng efectele dezastruoase ale crizei climatice. Mă refer la secetă, deșertificare, fenomene atmosferice tot mai violente, sărăcirea resurselor, dar și la conflicte și, urmarea lor, emigrația”, se precizează în mesajul suveranului pontif.
El mai subliniază că „a conștientiza că, în complexitatea lumii moderne, în care criza climatică și crizele sociale merg mână în mână, a apăra biodiversitatea, a întrerupe procesul de defrișare, a elimina risipa, făcând în ritm alert trecerea la resurse regenerabile înseamnă și a promova pacea, adevărata urgență a acestei perioade istorice”.
Cine participă la târg
La acest târg dedicat micilor producători artizanali participă circa 3000 de delegați din 120 de țări, reprezentând circa 100 de mici comunități locale. „Ele reprezintă adevărata valoare adăugată a acestor eveniment, care în 20 de ani a demarat o adevărată revoluție culturală și acțiuni tangibile, precum cele 6 mii de grădini de legume create în Africa, piețe locale, întoarcerea la prepararea brânzei din lapte crud inclusiv în țări precum Statele Unite sau Australia”, a spus fondatorul Slow Food în deschiderea manifestației.
Organizatorii Slow Food de la Torino au ținut să transmită un mesaj și către summitul G7 al miniștrilor agriculturii, în desfășurare tot în aceste zile în Italia, la Siracusa, în Sicilia: „Este nevoie de alegeri curajoase, capabile să privească în viitor, nu doar mâine, ci către secolele viitoare. Este nevoie de curaj pentru a abandona o paradigmă bazată doar pe profit, pentru a adopta una care are în centru viața”.