O idee de cină gustoasă, fără carne. Boabe de orz cu creveți și miez de portocală, în stil mediteranean

combinatie creveti portocale idee de cina usoara reteta fara carne reteta de orz pentru cina orz cu creveti si portocale reteta mediteraneana reteta mediteranana cu creveti foto: sicilfood.eu

Suntem cu toții încă în faza de metabolizare și reechilibrare a exceselor de sărbători, în luna ianuarie cumva toată luna ianuarie e dedicată acestui tip de efort, mai mult sau mai puțin. Cum o masă sau un meniu ideal sunt cele care combină echilibrat carbohidrații cu proteine ușoare și alimente vegetale, cu nivel limitat de grăsimi.

Iată mai jos cum putem prepara foarte ușor o combinație de orz/carbohidrați, creveți/proteine ușoare și portocale/alimente vegetale. O idee simplă și ușor de realizat, cu minim de timp, inspirată de bucătăria mediteraneană. Echilibrată, gustoasă și aromată, cu ingrediente disponibile în rețelele comerciale. În loc de orz, dacă nu găsim când facem cumpătăruri, merge și orez. Sau, la fel de bine și arpacaș, nu scrie nicăieri că se poate folosi doar la colivă, sunt cereale boabe sănătoase și versatile, care se pretează la diferite combinații.

Ingrediente pentru 4 porții de orz cu creveți și portocale

400 g de orz decortica

250-300 g creveți congelați

2 fire de praz

1 portocală

50 g ulei, 20 g unt

vin alb

sare, piper

Procedeu

Procedăm în linii mari ca la pilaful românesc, diferența fiind că cerealele, fie că e orz sau orez, este recomndat să fie fierte doar cât e nevoie. Adică, nu până când bobul se umflă și începe să se dezintegreze.

Ca primă etapă premergătoare, creveții se țin la marinat în sucul de la portocală, iar pulpa rămasă o tăiem foarte fin.

Într-o tigaie antiaderentă, în 2-3 linguri de ulei de măsline începem să sotăm prazul tăiat fin, împreună cu pulpa de portocală tăiată mărunt și ea, la foc mic spre mediu. Le lăsăm să se înmoaie câteva minute.

Adăugăm acum orzul și îl lăsăm să se rumenească foarte ușor. Acum turnăm o jumătate de pahar de vin alb și dăm flacăra mai mare, lăsăm să se evapore la foc mare.

Când vinul s-a evaporat, adăugăm puțină apă, acoperiți cu un capac și lăsăm să fiarbă. Continuăm să adăugăm apă din când în când, nu toată deodată, pentru a favoriza reacția Maillard.

Adăugăm și creveții la jumătatea timpului de gătire, împreună cu sucul de portocală în care s-au marinat. Completăm cu sare, piper și lăsăm să fiarbă la foc mic, fără capac.

Când orzul a fiert suficient, adăugăm o lingură de unt și amalgamăm bine.

Acest orz cu creveți și portocale se servește cald, la modul ideal coajă rasă, de la aceeași portocală, și piper după preferințe.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *