OPINIE Aveți pe masa de Crăciun mâncăruri preparate din greieri și lăcuste așa cum v-a speriat propaganda anti-europeană?

insecte, uniunea europeana, carne de porc, porc foto: pexels.com/Pixabay

Dragi cititori ai G4Food, vă propun să faceți o scurtă verificare a bucatelor pe care le puneți astăzi, de Crăciun, pe masă. Știu, unii dintre voi sunteți chiar autorii preparatelor, știți bine ce ingrediente ați folosit. Cei care sunteți doar clienți/consumatori puteți să-i întrebați pe bucătari, dacă nu reușiți să vă dumiriți singuri: sunt în vreo mâncare pusă în farfurii pulpe de greier? Sau poate în cârnați viermi galbeni de făină? Sau în piftii vreo lăcustă călătoare? Sau larva gândacului de bălegar? 

Îmi cer scuze dacă vă provoc anumite senzații, un anumit disconfort la stomac. Aceasta nu este nici pe departe intenția mea! Tot ce-mi doresc este să avem un moment de onestitate, așa cum ne dorim cu toții ca de Crăciun să fim mai buni. Onestitatea este un ingredient al bunătății. 

Sunt convins că aveți pe masă meniurile pe care le-ați poftit, preparate din carne de porc, de pasăre sau de vită. În niciun caz nu sunteți obligați de Uniunea Europeană să mâncați insectele enumerate mai sus, așa cum v-a bombardat propaganda anti-europeană de la aprobarea celor patru insecte ca noi alimente care pot fi introduse pe piața comunitară. 

Vezi detalii

Comisia Europeană le-a aprobat, nu le-a impus spre consum cetățenilor europeni. Aprobarea de noi alimente este necesară pentru ca operatorii economici să poată să le producă și să le comercializeze legal, sub controlul autorităților de stat, pentru clienții lor. Da, există o clientelă a acestor produse!  Propaganda anti-europeană a preluat un subiect juridic și l-a măsluit până l-a prefăcut într-o gogoriță care să-i bage în sperieți pe cei slabi de înger. Și, în mare parte, a reușit. Memele vehiculate pe rețelele de socializare, cu umorul aferent acceptabil, au ajuns să fie luate în serios. Mesajele serioase au avut un efect și mai puternic. Numeroși români chiar au ajuns să creadă că Uniunea Europeană vrea să le bage pe gât insectele aprobate ca alimente. Aprobările au picat și într-un context complet nefavorabil: evoluția unor boli care au decimat pe alocuri efectivele de animale domestice. O situație ideală pentru proliferarea tezei propagandistice: ”UE ne distruge porcii și oile ca să ne oblige să mâncăm greieri și viermi”.

O astfel de năzbâtie a circulat veselă pe internet și s-a înfipt în multe creiere decuplate de la realitate. Suntem un popor nu prea învățat în a folosi ”distanța critică”. Minciunile sunt luate ușor drept adevăruri.

M-am gândit că în zilele acestea festive, în care invocăm tradițiile strămoșești, inclusiv pe cele culinare, am putea face un mic exercițiu de onestitate privind relația noastră mentală cu teza propagandistică semnalată mai sus. A dispărut carnea de porc din meniurile noastre? A venit doamna Ursula von der Leyen să ne îndoape cu greieri și viermi? Ne sunt farfuriile pline cu lăcuste prăjite ( eu unul aș mânca niște lăcuste trase în zahăr ars ) și în spatele nostru stau funcționari de la Bruxelles cu degetul pe trăgaciul mitralierei? Nu am găsit în magazine carnea dorită/râvnită? Am văzut în galantare numai mormane de insecte, cum erau pe vremea lui Ceaușescu pline de creveți vietnamezi? 

E necesar acest exercițiu de onestitate, fiindcă ne ajută să vedem clar distanța dintre minciuna care bulversează, provoacă anxietate sau chiar înspăimântă și normalitate. Ne ajută să ne revenim în minți și să fim mai bine echipați pentru a rezista viitoarelor teze propagandistice. Minciunile de ier se transformă în minciunile de mâine.

Deci, nici pomeneală de insecte în farfuria noastră. Avem sarmale din carne de porc, avem cârnați din carne de porc, piftii de curcan. Ăia care au umplut internetul cu mesajul că UE ne obligă să mâncăm insecte ne-au mințit. Repet, niște mincinoși patentați. Uitați-vă în farfuria voastră,  nu în gura lor. 

Sigur, cine vrea să consume insecte prezente pe piața europeană o poate face. Sau cine vrea să facă o afacere din asta, se poate apuca liniștit. Are bază legală. 

Până una alta, Facebook-ul a fost plin în perioada aceasta cu anunțuri de vânzare a porcilor, a carcaselor de porc și chiar a unor piese de carne de porc.

Nu-mi mai rămâne decât să vă urez ”poftă bună” și ”Crăciun fericit”. Cât despre insectele aprobate ca alimente de Uniunea Europeană vă zic atât: veți găsi pe G4Food informații despre acest subiect, în măsura în care vor fi relevante și vă vor ajuta să fiți mai bine protejați împotriva propagandei anti-europene.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *