Oieritul din România, afectat de covid 19! Partenerii comerciali ai crescătorilor de oi din comuna Vurpăr, județul Sibiu, oferă pentru miei prețuri descurajante sau ezită să trimită camioanele la ferme

Cum vinzi și cum cumperi miel de Paște, în timpul pandemiei Covid - 19 Cum vinzi și cum cumperi miel de Paște, în timpul pandemiei Covid - 19

”Noi vindeam de 15 ani unui italian stabilit în Timișoara și care exportă ovine în Italia, Spania și Grecia. M-a sunat recent că ne cumpără mieii, dar cu 10 lei/kg, în condițiile în care acum o săptămână era 12 lei/kg sau chiar mai mult. A rămas că mai vorbim la telefon, nu m-a mai sunat. Am înțeles că șoferii de camion refuză să mai plece în cursă în țările respective, mult mai afectate de boală” a declarat pentru Lantulalimentar.ro, Florin Dragomir, președintele asociației EcoMiorița, cu sediul în Vurpăr, jud. Sibiu, și al Asociației Producătorilor de ”Telemea de Sibiu”.

Florin Dragomir

Oierii din Vurpăr sunt în același timp furnizori de lapte pentru procesatorul Five Continents din Horezu, județul Vâlcea. Ei au încheiat deja contractul pentru anul 2020, cantitatea de lapte care ar urma să fie livrată la Horezu fiind de 400.000 de l.

Florin Dragomir deține la Vurpăr un centru de prelucrare a laptelui ( CPL ), autorizat de DSVSA, unde procesează laptele pentru a obține telemeau de Sibiu, unul dintre produsele românești atestate la nivel european ca produs IGP ( Indicație Geografică Protejată ). Fermierul are atât pășunile, cât și animalele certificate ecologic.

”Organismul de inspecție de la Cluj-Napoca a mărit, chiar a dublat taxele anuale pe care trebuie să le plătim pentru menținerea certificării. Mie mi-a venit factura pentru 4000 de lei pe an. E adevărat că și subvențiile pentru suprafețele certificate ecologic au crescut, ajungând la 300 de euro, cu subvenția pentru agro-mediu cu tot. În același timp, mulți dintre oierii noștri au renunțat la certificarea ecologică a animalelor, din cauză că laptele eco nu este plătit de procesatori pe măsura așteptărilor. Ei și-au păstrat în schimb certificarea pentru pășuni, dar acest lucru nu asigură automat că și laptele obținut de la oi este ecologic. Trebuie altă certificare pentru asta”, a explicat Florin Dragomir.

Telemeau de Sibiu este livrată în magazine din Sibiu, Câmpina, București și Constanța, dar în cantități mici.

foto cover: EcoMiorița

Cum vinzi și cum cumperi miel de Paște, în timpul pandemiei Covid - 19

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *