Obiceiul zilnic despre care medicii spun că în secret te face obosit a doua zi – consumul celei mai mari mese a zilei seara

tanara obosita Sursa foto: Pexels/Andrea Piacquadio

Dacă te simți moleșit la mijlocul zilei sau apeși constant butonul de amânare al alarmei dimineața, s-ar putea să te întrebi cum poți să îți mărești nivelul de energie. Surprinzător, îmbunătățirea acesteia nu are legătură doar cu ceea ce consumi, ci implică și renunțarea la anumite obiceiuri, potrivit huffpost.com.

Care este obiceiul care consumă cea mai multă energie?

Dr. Mary Valvano, de la BetterNowMD, identifică consumul celei mai mari mese a zilei seara ca fiind un obicei major care consumă energia. Acest lucru perturbă capacitatea corpului de a metaboliza alimentele eficient și afectează nivelul glicemiei. Astfel, influențează energia pentru mesele zilei următoare. Consumul meselor mari mai devreme în zi poate îmbunătăți nivelul de energie, conform zicalei „mănâncă micul dejun ca un rege, prânzul ca un prinț și cina ca un sărac.”

Care este impactul asupra somnului?

Mesele mari luate târziu în noapte perturbă somnul prin dereglarea ritmului circadian al corpului, ducând la o calitate mai slabă a odihnei. Dr. Ruvini Wijetilaka subliniază că lipsa somnului profund scade nivelul de energie. Renunțarea la obiceiul cinelor copioase și asigurarea a șapte până la nouă ore de somn pe noapte este crucială.

Ce alte obiceiuri îți pot consuma energia?

Băuturile energizante, deși populare, pot fi contraproductive. Ele prezintă riscuri pentru sănătate, cum ar fi inflamația și creșterea tensiunii arteriale. În schimb, cofeina din surse precum ceaiul verde sprijină funcția mitocondrială, sporind energia.

Stilurile de viață sedentare, dietele bogate în zahăr și alimente procesate de asemenea consumă energia. Dr. Danielle Kelvas recomandă exerciții moderate regulat pentru a îmbunătăți circulația și oxigenarea, vizând cel puțin 30 de minute pe zi. O dietă bogată în alimente întregi, neprocesate, menține energia, în timp ce excesul de zahăr și alimentele procesate duc la căderi de energie.

Stresul cronic consumă semnificativ energia, oboseala fiind un simptom comun al stresului. Respirația profundă poate reduce stresul și îmbunătăți nivelul de energie.

Când să consulți un medic?

Oboseala persistentă care durează mai mult de o săptămână sau două, mai ales cu simptome precum febra, pierderea apetitului sau dificultăți de respirație, necesită o vizită la medic.

Oboseala poate fi legată de condiții precum infecții, tulburări tiroidiene sau de somn.

Sursa foto: Pexels

Citește și: 5 cardiologi de top împărtășesc exact ce mănâncă și beau într-o zi. Alegerile unora, precum cafeaua la ore târzii, surprind

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *