Cel puţin 12 decese au fost raportate în Statele Unite în contextul unei epidemii declanşate în mai multe state de infecţii cu Listeria asociate cu shake-uri care conţin suplimente alimentare, a anunţat luni Centrul american pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (CDC), citat de Xinhua, transmite Agerpres.
Cel puţin 38 de persoane din 21 de state americane au fost infectate, iar 37 dintre ele au fost spitalizate. Multe persoane afectate de această epidemie locuiau în centre de îngrijire pe termen lung sau au fost spitalizate înainte de a se îmbolnăvi, potrivit CDC.
CDC precizează că aceste cazuri datează încă din 2018 şi că mai mult de jumătate din persoanele afectate s-au îmbolnăvit în 2024 sau în 2025. Se întâmplă frecvent ca focarele de Listeria să dureze mai mulţi ani, deoarece este vorba despre un germen incredibil de rezistent, care poate supravieţui pe diverse suprafeţe pentru perioade lungi de timp.
CDC a examinat această tulpină virală de mai multe ori, dar nu obţinuse niciodată suficiente informaţii pentru a identifica sursa alimentară a contaminării, în afară de faptul că era vorba despre un aliment care era servit în centrele de îngrijire pe termen lung.
Testele de mediu şi secvenţierea întregului genom au contribuit în acest an la rezolvarea misterului legat de epidemie, a precizat CDC.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Toate shake-urile cu suplimente congelate Lyons ReadyCare şi Sysco Imperial care se încadrau încă în termenul de valabilitate au fost retrase de la utilizare. Băuturile congelate cu suplimente alimentare comercializate sub brandurile Lyons ReadyCare şi Sysco Imperial erau vândute unor instituţii, cum ar fi centrele de îngrijire pe termen lung.
CDC a cerut publicului să nu consume niciun produs din gamele retrase de la utilizare şi să îşi cureţe totodată frigiderele, recipientele şi suprafeţele care ar fi putut fi atinse de acele produse.
Listeria poate supravieţui în frigider şi se poate răspândi cu uşurinţă la alte alimente şi suprafeţe. Este deosebit de dăunătoare pentru femeile însărcinate, persoanele cu vârste de peste 65 de ani şi cele cu un sistem imunitar slăbit, potrivit CDC.