O companie vrea să aducă pe piață carne de la porci editați genetic / Animalele sunt imune la sindromul respirator și reproductiv al porcinelor

porci, porci modificati genetic, carne de porc, genus

Genus, un startup specializat în genetica animală, lucrează la perfecționarea porcilor modificați prin tehnica de editare genetică CRISPR. Aceștia sunt concepuți pentru a rezista la sindromul respirator și reproductiv al porcinelor (PRRS), care a provocat pierderi de miliarde de dolari pentru crescătorii din întreaga lume.

Firma așteaptă acum aprobarea din partea Food and Drug Administration pentru a putea comercializa carnea acestor animale, potrivit New Scientist. Dacă vor primi undă verde, porcii vor intra în cărțile de istorie ca fiind primul animal domestic modificat genetic pentru consumul masiv de carne.

Odată aprobată cererea, Genus ar urma să vândă spermă de la porcii editați genetic. Reproducerea ulterioară, spune compania, va produce porci care vor fi complet imuni la PRRS.

PRRS este o boală virală care afectează procesul de reproducere și sistemul respirator al porcilor. A apărut la sfârșitul anilor 1980 și a afectat porcii din întreaga lume, cu excepția Australiei, Noii Zeelande și Elveției.

CITEȘTE ȘI: VIDEO Tiberiu Abraham, director de vânzări în sectorul suinelor, a descoperit specia ideală de porc pentru piața din România: Scroafă, cu șapte capete și gâturi de girafă / Importul se face într-un mod „total dezechilibrat”

Fermierii au încercat să țină boala sub control cu antibiotice, vaccinuri, prin izolarea animalelor bolnave sau curățarea și dezinfectarea instalațiilor de creștere. Dar fermele industriale de porci sunt adesea locuri aglomerate, care sunt spații ideale de reproducere pentru tot felul de boli.

Soluția propusă de Genus este controversată

Cei care militează pentru bunăstarea animalelor spun că animalele de fermă modificate genetic nu vor face decât să înrăutățească situația pentru animale.

„Ținerea animalelor înghesuite și în condiții de stres oferă un mediu ideal pentru ca agenții patogeni să se răspândească și să evolueze”, a declarat, pentru New Scientist, Catherine Jadav, director de cercetare al organizației Compassion in World Farming, care militează împotriva fermelor de producție aglomerate.

„Dacă porcii rezistenți la PRRS sunt folosiți pentru a perpetua actualul model foarte intensiv de creștere a porcilor, atunci alte boli vor continua să se dezvolte – aducând boală după boală care necesită noi animale modificate genetic”, a adăugat ea.

Sursa foto: PxHere

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *