Printre cele mai vechi și cunoscute produse de artizanat din Valle d’Aosta, la granița dintre Italia și Elveția italiană se numără celebra grolla. Este un fel de cupă cu capac, obținută dintr-o bucată de lemn sculptat, în care sunt introduse băuturi pentru a fi împărțite în momente de sărbătoare. Grolla este un obiect tradițional folosit încă în serile mai reci pentru a bea așa-numita cafea valdostană: o băutură revigorantă la care se adaugă lichioruri, coajă de citrice, zahăr și condimente. Se mai bea din ea și vin fiert, vin brulé.
Grolla valdostană: istoria și originea acestei cupe de formă ieșită din comun
Etimologia termenului „grolla” indică drept origine cuvântul „graal”, care în limba veche a zonei, înrudită cu franceza, desemna un recipient sau o cupă folosită pentru a bea vin. De fapt, inițial, grolla nu era altceva decât un pocal simplu, de dimensiuni generoase, creat pentru băuturi în grup.
Se realizează și astăzi în atelierele de artizanat din Valle d’Aosta, dintr-o bucată de lemn unică, de obicei de nuc, frasin sau mahon. Se lucrează la strung, ia forma unui recipient cu o gaură în centru și mai multe guri laterale pentru a turna băutura. De formă similară, există și așa zisa coppa dell’amicizia/cupa prieteniei, o evoluție a grollei, care astăzi nu se mai folosește și este vândută aproape exclusiv ca suvenir. Spre deosebire de grolla, aceasta este mai joasă, mai încăpătoare și mai rotunjită.
Rețeta de cocktail de cafea băut din grolla
Ca orice preparat tradițional, și când vine vorba de cafeaua valdostană băută din grolla, fiecare are propria rețetă. Dar în linii mari ingredientele cele mai frecvente sunt: cafea făcută la moka, grappa/țuică, genepì (lichior din artemisia alpină), zahăr, condimente și coajă de lămâie sau portocală.
Sunt adăugate în această cupă toate ingredientele, înainte de a începe ritualul de a împărți băutura. Apoi se aprinde dedesubt focul, marginea recipientului se acoperă cu zahăr și grappa și i se dă foc, așteptând să se caramelizeze zahărul înainte de a servi cafeaua flambată în acest fel.
Ca și proporții, Caffè Oro Dersut, un distributor de cafea din zonă, propune această rețetă pentru o grolla de 6 persoane:
6 porții de cafea
6 lingurițe de zahăr
200 ml grappa
200 ml genepì
100 ml cognac
coji de lămâie și portocală
scorțișoară, cuișoare
Se adăugă întâi în cupa de lemn cafeaua și zahărul, apoi cojile de citrice și condimentele, și abia la final partea alcoolică. După care se dă foc pentru a carameliza marginile, înainte de a bea.