Viitorul director general al lanțului american de cafenele Starbucks, Brian Niccol, este criticat de activiștii de mediu pentru că firma i-a oferit posibilitatea să facă naveta cu avionul privat între casa sa din Newport Beach, California, și sediul Starbucks din Seattle, o distanță de 1.600 de kilometri, în loc să se mute, transmite publicația BBC, citată de Agerpres.
Criticii de pe rețelele sociale spun că există o discrepanță între poziția publică a Starbucks pe subiecte legate de mediu și stilul de viață al directorilor companiei. Oficial, Brian Niccol va prelua postul de CEO al celui mai mare lanț de cafenele din lume pe data de 9 septembrie.
În oferta de angajare trimisă de Starbucks lui Niccol, se menționează: „Pe perioada angajării în cadrul companiei, nu vi se va cere să vă mutați la cartierul general. Puteți face naveta de la reședința dumneavoastră până la sediul central al companiei și să efectuați alte călătorii în interes de afaceri, necesare pentru îndeplinirea obligațiilor și responsabilităților”.
În plus, Starbucks i-a oferit viitorului director general posibilitatea de a utiliza un „mic birou remote în Newport Beach, care va fi întreținut pe cheltuiala companiei”, atunci când va lucra din California.
Starbucks are un regim de lucru hibrid, ceea ce înseamnă că angajații trebuie să fie la birou cel puțin trei zile pe săptămână. Compania nu a precizat dacă aceste reguli i se vor aplica și lui Brian Niccol sau dacă perioada în care acesta va lucra din noul său birou remote din California va fi luată în calcul pentru îndeplinirea cerințelor companiei.
Criticii au acuzat Starbucks de ipocrizie, iar unii au lansat chiar un apel la boicotarea lanțului de cafenele.
„Noul director general de la Starbucks face o ‘supernavetă’ de 1.000 de mile până la Seattle într-un avion privat pentru a munci, așa că fii mai îngăduitor cu chelnerul care ți-a dat un pai de plastic atunci când nu voiai unul”, a remarcat ironic un utilizator de pe rețelele sociale.
Un alt utilizator al rețelei X scrie: „Starbucks ar dori ca clienții săi să plătească prețuri mari pentru a folosi paie de hârtie și a salva mediul înconjurător, în timp ce directorul general zboară 1.600 de kilometri de trei ori pe săptămână într-un avion privat”.
Starbucks a anunțat la începutul lunii că directorul general Laxman Narasimhan va fi înlocuit de Brian Niccol, un anunț care a provocat o creștere de peste 20% a cotației acțiunilor companiei. Grupul american a informat că Niccol va primi un bonus cash la semnarea contractului de 10 milioane de dolari, precum și 75 de milioane de dolari sub formă de acțiuni, drept compensație pentru banii pe care i-a pierdut ca urmare a demisiei abrupte din postul de CEO al Chipotle.
Salariul de bază al lui Brian Niccol la Starbucks va fi de 1,6 milioane de dolari pe an, la care se va adăuga un bonus care ar putea să se ridice la 8,8 milioane de dolari pe an, precum și acțiuni Starbucks de până la 23 de milioane de dolari pe an, începând din 2025.