Nou acord privind importurile de produse agricole între Uniunea Europeană și Ucraina

taxele vamale pentru ucraina vor creste Sursa foto: Dreamstime

Uniunea Europeană a anunţat că a ajuns la un „acord de principiu” în materie de liber schimb cu Ucraina, în special cu privire la dosarul sensibil al importurilor de produse agricole.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

- articolul continuă mai jos -

„Acest acord – echilibrat, echitabil şi realist – deschide un nou capitol în relaţiile comerciale deja dinamice dintre UE şi Ucraina”, a declarat comisarul pentru comerţ, Maros Sefcovic, care a insistat asupra cotelor la „produsele sensibile precum ouăle, zahărul şi grâul”, relatează agențiile France Presse și Agerpres.

Ucraina trebuie să se alinieze standardelor UE

Noul acces pe piaţă este condiţionat de alinierea treptată a Ucrainei la standardele de producţie relevante ale UE, cum ar fi bunăstarea animalelor, utilizarea pesticidelor şi a medicamentelor de uz veterinar. Se preconizează că Ucraina va raporta în fiecare an cu privire la progresele înregistrate în această privinţă. Această abordare este în concordanţă cu logica procesului de aderare a Ucrainei la UE şi cu adoptarea acquis-ului UE.

De asemenea, ambele părţi vor avea posibilitatea de a activa un mecanism de salvgardare care să permită adoptarea de măsuri adecvate în situaţiile în care importurile pot cauza efecte negative pentru oricare dintre părţi. În cazul UE, evaluarea unei posibile perturbări se poate face la nivelul unuia sau mai multor state membre.

Acordul revizuit asigură un echilibru între sprijinirea comerţului Ucrainei cu UE şi ia pe deplin în considerare sensibilităţile anumitor sectoare agricole şi părţi interesate din UE. Accesul negociat pe piaţă variază: pentru produsele cele mai sensibile, cum ar fi zahărul, păsările de curte, ouăle, grâul, porumbul şi mierea, există doar creşteri modeste în comparaţie cu acordul de liber schimb aprofundat şi cuprinzător iniţial; pentru alte produse, au fost aduse îmbunătăţiri în beneficiul ambelor părţi, pe baza pieţelor noastre complementare; şi, în cele din urmă, pentru anumite produse nesensibile, s-a convenit asupra unei liberalizări totale.

„Acest echilibru pe care l-am atins creează un cadru stabil şi previzibil pentru a continua relaţia noastră comercială privilegiată, ţinând seama, în acelaşi timp, de preocupările sectoarelor noastre agroalimentare sensibile. Acordul încheiat reprezintă un pas foarte important către intrarea Ucrainei pe piaţa noastră unică şi către condiţii de concurenţă echitabile pentru fermierii din UE”, a declarat comisarul pentru Agricultură, Christophe Hansen.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *