Hrana sperie. Proiectul Science+ a centralizat cele mai recente dezinformări pe teme alimentare care circulă în țările din zona Europei Centrale și de Est. Potrivit sursei citate, protestele fermierilor au fost cele care au stârnit noi speculații cu privire la securitatea alimentară. Acest subiect este cel mai adesea centrat pe produsele din Ucraina.
În ultima perioadă, potrivit sursei citate, în mediul online abundă zvonurile despre o presupusă interdicție a cafelei propusă la Forumul Economic Mondial, nostalgia pentru pretinsa calitate superioară a cârnaților din perioada socialistă și alarme false în Cehia despre carnea de curcan, care ar fi contaminată cu salmonella iar făina ucraineană se presupune că este plină de pesticide. Cu toate acestea, verificarea faptelor întreprinsă de AFP Polonia și Manipulátoři (1, 2, 3) nu a găsit nicio justificare pentru aceste afirmații.
„Interdicția cafelei”:
Explicațiile AFP Checking: În timpul unei dezbateri la Forumul Economic Mondial (WEF) 2024 de la Davos, unul dintre membrii panelului, Hubert Keller, a abordat tema – cum să contribui la protecția mediului în timpul producției de cafea, asigurând în același timp menținerea costurilor pentru consumatori. Cu toate acestea, discursul său a fost interpretat greșit pe rețelele de socializare. Acest lucru a condus la afirmații false că WEF intenționează să interzică cafeaua. Keller, însă, nu a făcut nicio mențiune despre limitarea consumului de cafea sau vreo idee despre o astfel de interdicție. Mai mult, WEF este o organizație neguvernamentală care nu are dreptul să impună astfel de interdicții. Sursa afirmației false a fost un articol de pe un site care este cunoscut pentru publicarea de povești false, inclusiv teorii ale conspirației despre WEF. Mai multe detalii, aici.
„Cârnații cu mai multă carne din socialism”
Publicația Manipulátoři din Cehia a detaliat: „O postare veche începe din nou să se răspândească pe rețelele de socializare, care ar trebui să demonstreze că cârnații în socialism erau de mai bună calitate decât în prezent. Un exemplu este dat de salamul Gotha, care conținea 73% carne, în timp ce astăzi are 44% carne. Sau salam cu șuncă, care conținea 89% carne, în timp ce astăzi este 55% carne. Trebuie adăugat că astăzi în magazine putem găsi destul de frecvent șuncă cu un conținut mai mare de 90%. Doar că numele său este șuncă și nu salam cu șuncă.
Problema este că sub socialism nimeni nu controla foarte mult calitatea. „Până în 1989, liderilor nu le păsa de mediul înconjurător și de sănătatea noastră, iar mâncarea era literalmente contaminată cu substanțe chimice. Câmpurile și pajiștile și furajele pentru vite și, prin urmare, carnea, laptele și ouăle erau pline de pesticide, antibiotice și PCB periculoși/bifenili policlorurați (din cauza cărora a trebuit să încetăm să mai exportăm carne în vest, de unde au refuzat să o cumpere din cauza concentrațiilor mari de poluanți). Abatoarele și fabricile de carne socialiste erau un simbol al murdăriei ireale și al nerespectării normelor de bază, reglementărilor de igienă. Mâncarea la acea vreme conținea de până la 10 ori mai multe substanțe toxice decât în prezent. Conținutul de nitrați din alimentele din îngrășămintele agricole nu ar fi îndeplinit standardele de azi nici măcar întâmplător. Dar nu se permitea să se vorbească despre asta, iar oamenii cumpărau alimente pline de otrăvuri, pentru că nu exista altă opțiune”, scrie site-ul Zakomunistů.”
Articolul integral, aici.
Buletinul informativ despre tendințele în dezinformare în Europa centrală și de est, realizat de MAKSYM ERISTAVI, PETER GEORGIEV, MARIUS DAEA și KATERYNA SAVRANSKA, Prezentat de SCIENCE+ și Free Press for Eastern Europe
Foto © Paul Wishart | Dreamstime.com