Nici lapte, nici biscuiți: alimentul bogat în proteine pe care trebuie să-l consumi la fiecare mic dejun, potrivit unei nutriționiste/ Experta a indicat care sunt elementele ideale pe care ar trebui să le conțină prima masă a zilei

ou, mic dejun sursa foto: Freepik

Timp de ani de zile, micul dejun a fost considerat cea mai importantă masă a zilei. Ni s-a repetat constant că este esențial pentru a furniza energia necesară pentru a începe ziua cu vitalitate. Totuși, realitatea este că nu există un consens absolut între experți cu privire la importanța acestuia. În timp ce unii susțin că este indispensabil, alții afirmă că depinde de stilul de viață și de nevoile fiecărei persoane. Ceea ce este, însă, incontestabil, este importanța menținerii unei alimentații echilibrate și bogate în nutrienți. În acest context, mulți se întreabă care sunt cele mai recomandate alimente pentru a începe ziua corect, scrie ABC.

Pentru a răspunde la această întrebare, un jurnalist spaniol a consultat-o pe nutriționista și creatoarea de conținut Sandra Moñino, despre alimentul care, în opinia sa, ar trebui să fie prezent în toate mic dejun-urile datorită efectului său de sațietate. Iar răspunsul nu a fost tradiționalul lapte cu biscuiți.

Când jurnalistul a întrebat dacă există micul dejun perfect și ce elemente ar trebui să conțină, nutriționista a fost clară: „Ca sursă de proteine, eu ador să includ oul la micul dejun”. Experta a explicat că „oul, pe lângă faptul că este foarte bogat în proteine, conține și grăsimi sănătoase, este foarte sățios, include toți aminoacizii esențiali și este, într-adevăr, extrem de nutritiv”.

După această afirmație, nutriționista a subliniat versatilitatea oului în diverse preparate pentru micul dejun: „Ouă la grătar, omletă, ochiuri, ou poșat… includerea ouălor în micul dejun este esențială”.

Combinația perfectă pentru un mic dejun complet

Un mic dejun echilibrat nu trebuie să se bazeze însă exclusiv pe ouă. În acest sens, nutriționista a explicat că este important să fie combinate cu alte alimente care oferă nutrienți diferiți. Printre recomandările sale se află roșiile, pe care le-a descris drept „un fruct cu proprietăți de legumă”, dar și spanacul. „Când spunem spanac la micul dejun, oamenii sunt surprinși, dar sotat sau combinat cu ciuperci într-o omletă este absolut delicios”, a afirmat ea.

Potrivit nutriționistei, un alt grup esențial de alimente îl reprezintă grăsimile sănătoase, fundamentale pentru furnizarea de energie și pentru absorbția vitaminelor. Printre sursele recomandate se numără avocado, măslinele, uleiul de măsline extravirgin, dar și unele produse lactate, cum ar fi brânza de capră sau de oaie.

În ceea ce privește carbohidrații, experta a accentuat importanța alegerii variantelor integrale și complexe, evitând cerealele rafinate și făinile procesate. Printre opțiunile recomandate, aceasta a menționat hrișca, o cereală fără gluten, bogată în fibre și energie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *