Plantaţiile de nuci din judeţul Mureş înregistrează pierderi masive, cuprinse între 50 şi 80%% din producţie, comparativ cu ultimii trei ani, cauza fiind îngheţul târziu din luna mai, din momentul înfloririi pomilor, transmite Agerpres.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
“Este o plantaţie de circa 140 de hectare, în diferite stadii de la înfiinţare, începând de la anul 9-10 până la anul 2-3. Este una dintre cele mai mari plantaţii din judeţul Mureş la ora actuală. În această perioadă ne pregătim de recoltat. Anul acesta avem o recoltă destul de slabă din cauza îngheţurilor târzii din luna mai, la unele soiuri am avut pierderi de circa 80%. Din păcate, în ultimii ani, îngheţurile târzii sunt tot mai frecvente, apar undeva la începutul lunii mai, când deja este formată floarea la nuc. În unele cazuri se aplică anumite tratamente pentru a întârzia pornirea în vegetaţie. Sunt fermieri care încearcă să crească temperatura cu ajutorul unor fumigene sau tot felul de chestii improvizate, doar că funcţionează mai greu pe suprafeţe foarte mari. Cea mai bună recoltă am avut-o acum trei ani, când am obţinut patru tone, de pe o suprafaţă de 25-30 de hectare, pentru că nucul începe să producă abia după 7-8 ani de la plantare. Anul acesta recolta o să fie foarte slabă, undeva în jurul valorii de două tone”, a declarat, presei, administratorul plantaţiei din Moişa, Radu Câmpean.
Pe plantaţia de la Moişa există circa 10 soiuri de nuc, unele provenite din Republica Moldova, şase soiuri provenite de la fosta staţiune de la Geoagiu (Hunedoara), două de la Institutul de Cercetare – Dezvoltare pentru Pomicultură (ICDP) Piteşti-Mărăcineni şi unul de la staţiunea din Târgu Jiu.
“Există diferenţe între soiuri ca şi calibru al fructului. În primul rând, sunt nuci de calibru mediu şi nuci de calibru foarte mare. O altă diferenţă este perioada de înflorire şi perioada de maturare a fructelor. Avem soiuri care pornesc destul de târziu în vegetaţie, care sunt mai puţin susceptibile la îngheţurile târzii de primăvară. Noi, momentan, valorificăm producţia în coajă, fiindcă nu avem o unitate de procesare. Pe fondul acestor producţii reduse, nu doar la noi, ci şi în ţară, vom observa o majorare a preţului, atât din cauza recoltei slabe, cât şi din cauza creşterii cotei de TVA, care iniţial era de 9%, acum a crescut la 21. Dacă vorbim de nuca de soi, vom avea undeva la 20 lei pe kilogramul de nucă în coajă, iar dacă vorbim de miez, în jur de 50-55 lei per kilogram. Au fost afectaţi atât nucii din culturi, cât şi cei din flora spontană. Îngheţul a afectat inclusiv ramurile multianuale, cele de rod, ceea ce înseamnă că se va reflecta inclusiv în producţia de anul viitor. Ne aşteptăm să avem o producţie mai slabă din această cauză”, a precizat Radu Câmpean.
Plantaţia de la Moişa este în sistem ecologic, susţine acesta, având anumite condiţionări în privinţa îngrăşămintelor şi a tratamentelor.
“Nu putem să aplicăm acelaşi tip de îngrăşăminte ca şi în cultura convenţională, putem să folosim doar produse care sunt certificate ecologic. Cred cu tărie că există o diferenţă destul de mare între nucile produse în sistem convenţional şi cele produse în sistem ecologic. Bineînţeles, acest lucru se reflectă şi în producţie, deci nucile produse în sistem ecologic intră mult mai târziu pe rod şi produc o cantitate mult mai mică, dar şi gustul este pe măsură”, a mai spus Radu Câmpean.