Localitatea Rudăria (oficial, Eftimie Murgu, judeţul Caraş Severin) şi-a câştigat faima prin faptul că aici se găsesc cele mai multe mori de apă construite într-un singur loc din toată ţara, transmite Agerpres.
Cel mai mare complex mulinologic din România a fost studiat pentru prima dată atât din punct de vedere istoric cât şi etnografic. Cercetarea lui Radu Trifan, preşedintele Asociaţiei Acasă în Banat a început în 2021 şi a cuprins sute de documente de arhivă analizate, zeci de interviuri cu localnicii pentru conceperea şi publicarea acestui volum – “Morile de la Rudăria. Patrimoniul mulinologic al comunei Eftimie Murgu din judeţul Caraş Severin”.
Lansarea va avea loc vineri, 28 februarie 2025, de la ora 14.00 la Căminul Cultural din localitate, în prezenţa localnicilor, a autorităţilor locale, precum şi a membrilor Asociaţiei Acasă în Banat.
“Am pornit de la necesitatea de a lămuri când au fost construite aceste mori şi ce le face să fie atât de valoroase. Pe parcursul cercetării am descoperit numeroase lucruri neştiute despre morile dispărute, despre modul de organizare şi de transmitere a proprietăţii, despre diferite instalaţii hidraulice construite de rudăreni. Am reconstituit firul istoric care arată originea morilor şi explică cum s-a ajuns ca aceste instalaţii arhaice să supravieţuiască până în prezent”, a spus Radu Trifan, preşedintele Asociaţiei Acasă în Banat.
În carte sunt cercetate în detaliu cele 22 de mori din Rudăria, dar şi cele trei mori din afara satului, mai puţin cunoscute publicului. Sunt identificate şi descrise zece mori dispărute, două firize, dar şi alte modalităţi ingenioase de folosire a apei. Este analizată în detaliu fiecare componentă a morilor, fiind scoase în evidenţă acele trăsături particulare care aduc unicitate morilor de la Rudăria. Nu în ultimul rând, cartea tratează şi aspecte culturale, de la legende şi poveşti ţesute în jurul morilor până cultura gastronomică a localităţii construită în jurul făinii măcinată la moară.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
Volumul a fost tipărit cu sprijinul Ordinului Arhitecţilor din România, prin Timbrul de Arhitectură, are 252 de pagini, în condiţii grafice excelente şi a fost publicat într-un număr limitat de exemplare.
“Pentru efortul voluntar depus în studierea patrimoniului mulinologic din Rudăria (…) investigaţiile sistematice efectuate pe teren, informaţiile orale strânse cu atâta tenacitate precum şi bibliografia abundentă folosită în elaborarea lucrării, pasiunea şi abnegaţia sa, nu pot decât să-mi exprim toată admiraţia faţă de autorul acestei lucrări. Ea reprezintă cea mai profundă radiografie a complexului mulinologic de la Rudăria”, a spus istoricul Volker Wollmann în prefaţa cărţii.
Acesta este cel de-al doilea volum dedicat morilor, publicat de Radu Trifan şi Asociaţia Acasă în Banat. Primul volum, Morile Banatului. Patrimoniul mulinologic din judeţele Timiş şi Caraş Severin a fost realizat în 2023. Începând cu anul 2020, Asociaţia Acasă în Banat face eforturi constante de a păstra şi promova patrimoniul mulinologic al Banatului, prin acţiuni de protejare a acestor monumente, reparaţii şi chiar de repunere în funcţiune. În tot aceşti ani, cu sprijinul voluntarilor, a reuşit să lucreze la 55 de mori de apă din Banat. Începând cu anul 2022, organizaţia face parte din Societatea Internaţională Mulinologică (The International Molinological Society) care cuprinde peste 400 de membri din 35 de ţări.
Despre Asociaţia Acasă în Banat
Asociaţia Acasă în Banat a fost înfiinţată în 2018 şi îşi propune să păstreze patrimoniul cultural al regiunii Banat, să redea culoare satului bănăţean, să redescopere adevăratele valori ale acestor locuri: oameni buni şi gospodari, case frumoase şi poveştile lor.