Ministerul Sănătății, recomandări pentru populaţie în perioada caniculei: Beți 1,5-2 litri de lichide pe zi, evitați cafeaua și cola / Nu consumați vin deoarece favorizează deshidratarea / Evitați mâncărurile grele și mesele copioase

ministerul sanatatii, canicula, cafea, mancare Sursa foto: Sergiomonti | Dreamstime.com

Ministerul Sănătății a făcut mai multe recomandări pentru populație pentru prevenirea incidentelor în timpul perioadelor cu caniculă, transmite Agerpres.

Astfel, se recomandă, pe cât posibil, evitarea expunerii prelungite la soare între orele 11:00 – 18:00.

„Dacă aveți aer condiționat, reglați aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală. Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depășește 32 de grade Celsius. Dacă nu aveți aer condiționat în locuință, la locul de muncă, petreceți 2-3 ore zilnic în spații care beneficiază de aer condiționat (cinematografe, spații publice, magazine). Purtați pălării de soare, haine lejere și ample, din fibre naturale, de culori deschise. Pe parcursul zilei faceți dușuri călduțe, fără a vă șterge de apă”, sunt câteva recomandări pentru perioadele de caniculă.

De asemenea, se recomandă în aceste perioade să se bea zilnic între 1,5 – 2 litri de lichide, fără a aștepta să apară senzația de sete.

În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă (sau echivalentul acestuia) la fiecare 15 – 20 de minute.

„Nu consumați alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea și diminuează capacitatea de luptă a organismului împotriva căldurii. Evitați băuturile cu conținut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice. Consumați fructe și legume proaspete (pepene galben, roșu, prune, castraveți, roșii) deoarece acestea conțin o mare cantitate de apă. O doză de iaurt produce aceeași hidratare ca și un pahar de apă. Evitați activitățile în exterior care necesită un consum mare de energie (sport, grădinărit etc.). Aveți grijă de persoanele dependente de voi (copii, vârstnici, persoane cu dizabilități) oferindu-le, în mod regulat, lichide, chiar dacă nu vi le solicită. Păstrați contactul permanent cu vecini, rude, cunoștințe care sunt în vârstă sau cu dizabilități, interesându-vă de starea lor de sănătate”, sunt alte recomandări.

Pentru a limita creșterea temperaturii în locuințe se recomandă închiderea ferestrelor expuse la soare, tragerea jaluzelelor și/sau draperiilor.

De asemenea, ferestrele să se deschidă seara târziu, noaptea și dimineața devreme, provocând curenți de aer, pe perioada cât temperatura exterioară este inferioară celei din locuință.

Se recomandă stingerea sau scăderea intensității luminii artificiale și închiderea oricărui aparat electrocasnic de care nu este nevoie.

Pentru sugari și copiii mici se recomandă realizarea unui ambient cât mai normal, ferit de căldură, umiditate excesivă și curenți de aer, iar sistemul de alimentație avut până în acel moment nu trebuie modificat prin introducerea de alimente noi în această perioadă. Se va realiza hidratarea corespunzătoare, iar pentru sugari, mama va alăpta ori de câte ori sugarul solicită.

La cel mai mic semn de suferință al copilului sau mamei, aceștia se vor prezenta la medicul de familie, care va decide conduita terapeutică.

În ceea ce privește angajatorii, se recomandă reducerea intensității și ritmului activităților fizice, asigurarea ventilației la locurile de muncă, alternarea efortului dinamic cu cel static, alternarea perioadelor de lucru cu perioadele de repaus în locuri umbrite, cu curenți de aer.

Pentru menținerea stării de sănătate a angajaților se recomandă asigurarea apei minerale adecvate, câte 2 – 4 litri/persoană/schimb, asigurarea echipamentului individual de protecție, asigurarea de dușuri.

Ministerul Sănătății a făcut recomandări și pentru situațiile de cod roșu:

  • Reduceți deplasările la cele esențiale;
  •  Nu vă deplasați între orele 11:00-17:00;
  • Consumați lichide între 2-4 litri/zi;
  • Nu consumați alcool;
  • Dacă faceți tratamente pentru afecțiuni cronice, luați-vă medicamentele în mod regulat, cu multă apă;
  • Nu scoateți copii sub 3 ani afară decât înainte de ora 9:00 și după ora 20:00;
  • Evitați mâncărurile grele și mesele copioase.
Sursa foto: Sergiomonti | Dreamstime.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *