Autoritățile mexicane au emis recent un decret prin care interzic producția de porumb modificat genetic și elimină progresiv importurile până în 2024. Principalele organizații ale marilor fermieri din Mexic au criticat susținând că interdicția ar limita opțiunile fermierilor, în timp ce eliminarea treptată a importurilor ar putea pune în pericol lanțurile alimentare, informează Reuters.
“Eliminarea unor opțiuni de producție ne pune în dezavantaj față de concurenții noștri din alte state, cum sunt cultivatorii de porumb din Statele Unite”, a declarat Laura Tamayo, purtător de cuvânt al Consiliului Național pentru Agricultură din Mexic.
„Pe de altă parte, importul de cereale modificate genetic din SUA este esențial pentru multe produse din lanțul agroalimentar”, a adăugat Tamayo, care deține și funcția de director corporativ regional pentru Bayer, a cărui unitate agrochimică Monsanto produce erbicidul Weedkiller Roundup și soiul de porumb OMG rezistent la acest pesticid.
În schimb, oponenții culturilor modificate genetic au sărbătorit interdicția.
„Este o victorie uriașă”, a spus Homero Blas, șeful Societății Producătorilor de Produse Organice din Mexic.
Fermierii certificați ecologic spun că soiurile modificate genetic afectează prin polenizare soiurile native de porumb și încurajează utilizarea de pesticide periculoase care pun în pericol sănătatea publică și dăunează biodiversității.
Mexicul se apropie de autosuficiență în ce privește producția de porumb alb folosit pentru obținerea tortillas ( turtele tradiționale mexicane ), dar depinde de importurile de porumb galben OMG din Statele Unite pentru hrana animalelor.
Reuters observă că nu este clar dacă decretul va elimina treptat porumbul OMG importat pentru hrana animalelor sau dacă regulile se vor aplica numai porumbului destinat pentru consum uman.
Regulile impun și eliminarea treptată, până în 2024 a utilizării erbicidului glifosat, utilizat în Roundup, în același an președintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador urmând să părăsească funcția.
Bayer a fost de acord să plătească până la 10,9 miliarde de dolari pentru a soluționa aproape 100.000 de procese din SUA, în urma acuzațiilor că Roundup a cauzat cancer.