Seamănă cu clasica mâncare de cartofi românească dar un gust diferit, dat de prezența ardeilor și a măslinelor. Apoi, un plus de aromă i-l conferă ceapa și usturoiul, se folosesc ambele, apoi pătrunjel proaspăt și un strop de ardei iute. Este o rețetă tradițională din sudul Italiei și are diferite variante locale. Eu am ales pentru ilustrare o rețetă propusă de ricettasprint.it.
O mâncare ce poate fi mâncare de post, eventual cu salată verde alături. Dar poate constitui și o garnitură pe lângă piept de pui pe grill sau pulpe la cuptor – sunt toate trei idei rapide, sau, cum le spun italienii, rețete salvacena. Mai sunt încă ardei proaspeți de sezon, cartofi sunt mereu, în total este și un fel de mâncare economic dar cu rezultat garantat – unde avem ardei și/sau măsline avem mereu gust.
Această mâncare de cartofi cu ardei și măsline este o rețetă ideală pentru studenți, dar și pentru oricine are puțin timp la dispoziție și nu prea multe resurse. De facto, o variantă mai economică a unei alte rețete cu legume de sezon.
Ingrediente
4-5-6 cartofi medii
2-3 ardei, dacă sunt de culori diferite, și mai bine, au un buchet aromatic mai complex
1 mână de măsline, merg oricare, cantitatea ține de gust și resurse, și dacă adăugăm doar câteva tot dau gust
1 ceapă medie
2 căței de usturoi
ulei
pătrunjel verde, ardei iute sau paprika
Procedeu
Întâi se pregătesc toate legumele și se taie: ceapa, felii lungi și subțiri, la fel și ardeiul; se toacă mărunt și usturoiul. Cartofii, în cuburi nu prea mari.
Se adaugă puțin ulei într-o tigaie antiaderentă mare sau chiar într-o oală de aluminiu sau de inox, în care putem căli direct ceapa. Când se încălzește fără să se încingă, se adugă ceapa și usturoiul și să călesc puțin împreună – la această etapă este mereu nevoie de atenție ca să nu se ardă.
Când ceapa a devenit puțin transparentă, se adaugă ardeii tăiați subțire. Se călesc preț de 1-2 minute cu ceapa, apoi se adaugă peste ele cuburile de cartofi.
Se sotează împreună în tigaie/oală, până cartofii prind puțină culoare, dar doar puțin. Dacă e nevoie, se adaugă puțină apă, sunt suficiente câteva linguri din când în când – apa împiedică legumele să se prindă de fund, dar nu trebuie să fie atât de multă încât să ele să ajungă să fiarbă în ea.
E gata în circa 15 minute. La final, după ce stingem flacăra, se adaugă în oală măslinele fără sâmburi, puțin ardei iute tăiat foarte fin, sau paprika, în lipsă, și puțin pătrunjel verde tăiat mărunt.
Se amestecă delicat și se mai lasă oala cu capacul câteva minute bune. Se servește cald.