Prețurile îngrășămintelor au înregistrat o nouă creștere bruscă la începutul lunii februarie, punând fermierii din întreaga Europă într-o situație dificilă și periclitând planurile agricole pentru sezonul de primăvară. Majoritatea producătorilor și comercianților au majorat semnificativ prețurile, iar această tendință este vizibilă și în țări precum Franța, scrie revista-ferma.ro preluând o informație a publicației germane Agrarheute.
La această importantă creștere de preț concurează mai mulți factori, printre care:
-Prețul ridicat al gazelor naturale – Creșterea prețului gazelor determină în mod automat majorarea costurilor de producție. Producerea îngrășămintelor, și în special a celor pe bază de azot, necesită cantități mari de energie, în producție fiind folosite gaze,
-Sancțiunile impuse Rusiei – În condițiile sancțiunilor în curs, oferta scade și cererea crește, importurile de îngrășăminte din Rusia, care jucau un rol esențial în stabilizarea prețurilor în Europa, fiind tot mai restricționate,
-Evoluția pieței mondiale – Pe plan global, cererea pentru îngrășăminte rămâne ridicată, ceea ce menține prețurile la niveluri ridicate. Totodată, licitațiile pentru uree din India confirmă că tendința de creștere va continua.
-Slăbirea monedei euro – Un euro mai slab face ca importurile să fie mai scumpe, ceea ce afectează direct prețul îngrășămintelor aduse din afara Uniunii Europene.
Paradoxal, deși prețurile urcă puternic, cererea pentru îngrășăminte a început să scadă. Fermierii, confruntați cu aceste costuri uriașe rămân în așteptare și speră la o eventuală scădere a prețurilor. Cu toate acestea, analiștii avertizează că situația nu va reveni la normal prea curând și nu este clar în ce măsură autoritățile europene ar putea interveni.