Mai e puțin și reîncep școlile. Cum funcționează cantinele școlare în Italia și cât îi costă pe părinți mesele copiilor

mesele scolare masa la scoala cantina scolara Italia masa sanatoasa program guvernamental foto: freepik.com

Ca și România, Italia face parte din categoria de țări UE în care mesele subvenționate mai mult sau mai puțin complete nu sunt oferite peste tot . Spre comparație: dacă în România au intrat în programul național „masa sănătoasă” 450 de școli care funcționează în principal în medii defavorizate, din peste 6000 – și nici în acestea programul nu a fost implementat peste tot, în Italia au acces la mesele de la cantinele școlare puțin peste de jumătate dintre copii 

Un alt element de comparație: în România, din școlile care intră în program, circa o treime oferă cu adevărat o masă caldă, în restul fiind vorba de un pachet rece cu sandviș. În Italia, copii primesc o masă completă cu două feluri și desert, meniul incluzând și oferte speciale pentru copiii cu necesități diferite – fie de sănătate, fie culturale sau etice. Însă, mesele nu sunt gratis.

Cum sunt finanțate mesele elevilor

Mesele școlare sunt finanțate parțial prin sume de la bugetul de stat dar administrate de primării, iar restul costurilor îl acoperă familia. Pot beneficia de masa la cantină elevii din ciclul primar și gimnazial. Iar coplata este calibrată în funcție de venitul mediu al familiei, nu plătește toată lumea la fel.

Acolo unde se servește masa de prânz în școli, acestea sunt obligate prin lege să aibă un spațiu amenajat după norme stricte și personal care să administreze alimentele și să supravegheze copii în timpul mesei. Mai precis, fiecărui copil trebuie să îi corespundă un spațiu de până la 1,4 metri pătrați, luând în calcul două serii. Meniul este decis de un nutriționist remunerat de primărie, cea care administrează bugetul destinat cantinei. Iar serviciul este valabil și pentru elevii din școlile de stat, și pentru cei din școlile private și este încredințat unor firme private. Părinții pot opta să adere sau nu la acest tip deserviciu, în condițiile în care copii rămân și după amiaza la școală, de regulă până la ora 16, când ies părinții de la serviciu. Timp pe care îl dedică temelor și activităților extracurriculare: cei din ciclul primar, obligatoriu, cei din ciclul gimnazial, facultativ.

Potrivit unor calcule oficiale, coplata din partea familiei este în medie de 82 de euro pe lună, însă diferă de la o regiune la alta. Adică o medie undeva între 3-5 euro pentru o masă de prânz într-o zi.

Meniul unei cantine școlare obișnuite într-o săptămână

Am ales aleatoriu meniul de prânz pe parcursul unei săptămâni la școlile de la Milano, publicat pe situl firmei de catering care operează acest serviciu. Copii pot opta între mai multe tipuri de felul 1 și felul 2. Cu mențiunea că în Italia pastele sunt considerate primul fel, iar asocierea brânzeturi cu legume, felul al doilea, care presupune în general un fel proteic și o garnitură vegetală:

felul 1:  paste cu ierburi aromatice / paste fără gluten cu sos de roșii și busuioc / ravioli cu ricotta și spanac / paste integrale bio cu pesto / salată mixtă de sezon

felul 2: ruladă de pui bio / brânză proaspătă bio / pește cu ulei și lămâie / scrob de ouă / orez cu parmezan / spanac / morcovi sote / roșii / dovlecei la cuptor / chiftele de soia cu sos de roșii bio

desert: fructe proaspete

 

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *