Lista de Paște care salvează mâncare (și bani): cum să planifici meniul fără pierderi

oameni fericiti la masa de Paste Sursa foto: unsplash.com/

Lista de Paște te va ajuta să aduci bucuria reuniunilor în familie și să eviți risipa. Pentru că asociem frecvent sărbătoarea cu abundența, din păcate, o parte din bunătățile pregătite ajung la gunoi. Ceea ce este cu adevărat o pierdere. 

Mâncarea nu înseamnă doar ingrediente. Înseamnă timp, drumuri până la magazin, atenție în alegerea produselor, pregătirea cu grijă în bucătărie. Când arunci mâncare, pierzi mai mult decât bani – irosești și efortul tău și al celor care au muncit pentru a produce ingredientele.

Din fericire, există soluții simple și eficiente. Totul pornește de la lista de Paște, o planificare atentă, la care adaugă câteva sfaturi istețe în plus.

Gândește meniul în funcție de nevoi

Primul pas către un Paște fără risipă este să știi exact pentru cine gătești. Nu pregăti mâncare „pentru orice eventualitate”, ci adaptează porțile la nevoile reale, dorințele celor din familie și ale invitaților. Este foarte bine dacă îi vei întreba ce vor să mănânce și să adaptezi meniul la preferințele lor.

Ține cont de numărul persoanelor care vor fi la masă și de câte ori veți mânca împreună preparate speciale pentru Paște. Planifică în funcție de mesele principale: prânz, cină, mic dejun. Nu ai nevoie de 5 feluri pentru fiecare masă. Contează și vârsta acestora, pentru că seniorii pot avea un regim special, iar copiii mănâncă mai puțin. Verifică dacă cineva este vegetarian, are intoleranțe sau evită anumite alimente. Asta te ajută să nu gătești degeaba preparate pe care nu le va consuma nimeni, ori în cantitate inutil de mare. 

Alege preparate versatile

Când planifici mesele de Paște, eficiența este esențială: ai mai multe mese de pregătit, mai mulți invitați, dar nu și mai mult timp. De aceea, e important să alegi preparate care pot fi servite atât la masa festivă, cât și ulterior, fără să fie nevoie să pregătești totul de la zero.

(articolul continuă mai jos)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:


Optează pentru mâncăruri cât mai simple, care pot fi ușor adaptate. De exemplu, friptura de miel, ied, pui, rață sau chiar porc este preparatul principal pentru masa festivă de Paște, dar va putea fi servită rece pe sandvișuri sau caldă și a doua zi cu o garnitură nouă, fără să simți că repeți meniul. Rețele simple se potrivesc atât la masa festivă, cât și la mesele din zilele următoare, fără să își piardă din savoare, ba chiar din contră, vor pune în valoare specificul preparatelor pentru Paște. 

Ciprian Muntele, blogger culinar, a declarat pentru G4Food: „Anul acesta am optat pentru carne de ied. Felul principal va fi friptura, pe care am să o pregătesc cât mai simplu. Nu spăl carnea, pun doar sare, piper pentru că vreau să simt gustul și aroma cărnii”. 

Îndrăznește și adaptează rețetele tradiționale. Simplifică mereu acolo unde se poate. Nu vei pierde nimic din gust, ba chiar dimpotriva: alege un singur tip de friptură bine făcută, nu trei variante, și limitează-te la una-două prăjituri preferate, în loc de cinci tăvi.

Meniu, rețete și abia apoi lista de Paște

Vei pregăti mesele de Paște fără stres și risipă, dacă vei respecta cea mai eficientă strategie. Stabilește meniul, în funcție de tradiție, preferințe și nevoi, apoi alege rețetele și în funcție de acestea construiește lista de Paște de cumpărături. Aceasta trebuie să fie legată direct de ce vei găti și numărul de porții. 

Această abordare te ajută să te organizezi eficient, să nu cumperi nici mai puțin, dar nici mai mult decât ai nevoie și să nu omiți ingrediente esențiale. În plus, vei avea o imagine clară asupra bugetului și a timpului necesar pentru gătit. Un meniu planificat cap-coadă înseamnă un Paște mai relaxat – și mese mai bine pregătite.

Un sfat în plus: nu găti „ca la nuntă” – de Paște, calitatea și prospețimea sunt mai importante decât abundența. 

Nu pregătesc multe feluri de mâncare. Friptură, ceva aperitive simple, unde am să folosesc organe. Ce vreau să fac diferit sunt mațe fripte pe grătar. Am mâncat așa ceva în Pitești, unde este o adevărată tradiție locală acest preparat, și vreau să o repet acasă”, a spus pentru G4Food, Ciprian Muntele. 

Împarte lista în categorii de produse

Vei economisi timp la cumpărături, pentru că vei împărții lista de cumpărături în categorii. În felul acesta vei rezolva mai repede și fără să uiți nimic din ceea ce ai nevoie. Este o soluție eficientă și pentru organizarea sesiunilor de cumpărături.

Și ordinea în care faci cumpărăturile este importantă. Primele pe listă sunt carnea, ouăle, brânzeturile. Legumele, verdețurile și fructele lasă-le ultimele, pentru a le avea cât mai proaspete pe masa de Paște. Adaptează mereu cantitatea la numărul mesenilor. 

Planificarea eficientă înseamnă și să te gândești din timp la ce faci cu ce rămâne. Dacă știi că nu vei consuma totul în timp util, poți congela porțile sau le poți împărți cu familia sau prietenii. Iar pentru ca toate aceste eforturi să nu fie anulate, evită capcanele din supermarket: mergi la cumpărături cu stomacul plin, lista clară și rezistă tentației promoțiilor care nu au legătură cu meniul tău.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *