Pentru persoanele care evită cofeina, cafeaua decofeinizată pare o opțiune inofensivă. Dar unele grupuri de apărare a sănătății care susțin contrariul solicită Administrației americane pentru alimente și medicamente (The United States Food and Drug Administration – FDA) să interzică o substanță chimică importantă implicată în procesul de decafeinizare din cauza preocupărilor legate de cancer, scrie CNN.
Această substanță chimică este clorura de metilen, un lichid incolor care este utilizat în anumite procese industriale, “inclusiv în decaparea vopselelor, fabricarea produselor farmaceutice, fabricarea de decapanți și curățarea și degresarea metalelor”, potrivit Administrației pentru Securitate și Sănătate în Muncă.
Clorura de metilen este cunoscută de mult timp ca fiind cancerigenă, fiind desemnată ca atare de către Programul Național de Toxicologie al Institutului Național de Sănătate, de Agenția pentru Protecția Mediului și de Organizația Mondială a Sănătății, a declarat dr. Maria Doa, reprezentata Fondului de Apărare a Mediului, unul dintre cele cinci grupuri și persoane care se află în spatele a două petiții privind aditivii alimentari și coloranții trimise către FDA în noiembrie.
FDA a depus petițiile în dosarul său pentru examinare la 21 decembrie și a acceptat comentarii publice cu privire la anunțul de depunere până la 11 martie.
“Pe lângă faptul că este cancerigenă, clorura de metilen poate provoca și alte efecte nocive pentru sănătate, cum ar fi toxicitatea hepatică și, la expuneri mai mari, efecte neurologice și, în unele cazuri, moartea”, a adăugat Doa prin e-mail. Aceste riscuri sunt în contextul unei expuneri acute externe la niveluri ridicate de substanță chimică sau al ingestiei acesteia ca atare, potrivit Centrelor pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA.
Toxicitatea acestei substanțe chimice a determinat Agenția de Protecția Mediului (EPA) să interzică vânzarea sa ca decapant pentru vopsele în 2019; în 2023, agenția a propus interzicerea vânzării sale pentru alte utilizări de consum și pentru numeroase utilizări industriale și comerciale, a precizat Doa. Dar utilizările alimentare reglementate de FDA în temeiul Legii federale privind alimentele, medicamentele și produsele cosmetice rămân. (Legislativul din California – care are una dintre cele mai mari economii din lume, influențând adesea restul Statelor Unite – a introdus recent un proiect de lege care urmărește să interzică utilizarea clorurii de metilen în procesul de decafeinizare).
Fondul pentru Apărarea Mediului și co-petiționarii săi susțin că, permițând clorura de metilen în alimente, FDA “nu a ținut cont” de o adăugire veche de 66 de ani la legea federală numită Clauza Delaney, care cere FDA să interzică aditivii alimentari despre care s-a dovedit că provoacă sau induc cancer atunci când sunt ingerate de oameni sau animale.
“Astfel, aceste substanțe chimice categoric nu pot și nu ar trebui să fie considerate sigure”, a declarat Doa.
FDA a precizat că analizează în prezent petițiile, dar nu face comentarii în legătură cu acestea cât timp sunt în curs de examinare, a precizat un purtător de cuvânt al FDA într-o declarație.
Iată ce spun experții și FDA despre această clauză în contextul modern și ce ar trebui să știți despre siguranța cafelei decofeinizate.
Ce știm despre clorura de metilenă
FDA are un singur regulament care permite utilizarea clorurii de metilen ca solvent pentru decafeinizarea cafelei, stipulând că “reziduurile de clorură de metilen nu trebuie să depășească 10 părți pe milion (0,001%) în cafeaua prăjită decafeinizată și în extractul de cafea solubilă decafeinizată (cafea instant)”.
“Deși clorura de metilen poate fi implicată indirect în procesarea alimentelor, cum ar fi în decafeinizarea boabelor de cafea, limitele de reziduuri au fost stabilite pentru a limita expunerea”, a declarat un purtător de cuvânt al FDA prin e-mail. “Orice produs alimentar care conține reziduuri de clorură de metilen peste limitele stabilite nu este permis pentru vânzare sau consum.”
Dar ultima decizie a FDA privind utilizarea acestei substanțe chimice pentru cafea “este veche de zeci de ani și în mod clar depășită”, a spus Doa.
“Există mai multe informații despre toxicitatea clorurii de metilen și despre nivelurile la care provoacă această toxicitate”, a adăugat ea. “Aceste informații, precum și informații mai recente privind cantitatea de cafea pe care o bem – gândiți-vă doar la diferitele mărimi disponibile acum la cafenele – sunt esențiale pentru a dezvolta o imagine actuală a riscului pe care l-ar putea prezenta clorura de metilen reziduală.”
În zilele noastre, mulți oameni consumă porțiuni de băuturi sau alimente mai mari decât dimensiunile standard mai mici de acum câteva decenii, a declarat Monique Richard, nutriționist dietetician înregistrat și proprietar al Nutrition-In-Sight, un cabinet privat din Tennessee. În timp ce o ceașcă de cafea standard era de 140 și 240 de mililitru la un moment dat, ea a remarcat că cea mai mică dimensiune de la cafeneaua locală de astăzi este probabil de 350 de mililitri.
“Dar încă nu există o mulțime de cercetări clare sau concludente care să demonstreze că ingerarea nivelurilor reziduale din cafea în mod specific va cauza cancer sau alte probleme”, a declarat Richard, care nu a fost implicată în petiții.
Cu toate acestea, “cu siguranță vrem să fim, evident, proactivi și să fim conștienți de unele dintre aceste lucruri”, a adăugat Richard. “Suntem expuși la atât de multe lucruri acum, încât orice putem controla sau pune întrebări și diminua această expunere care poate fi dăunătoare va fi avantajos.”
Cercetările privind ceea ce poate suporta corpul uman în ceea ce privește încărcătura toxică evoluează, a spus Richard. “Așa că s-ar putea să nu mai conteze atât de mult ceea ce se află de fapt în cafea, ci ce alți factori vă afectează organismul? Aflăm mai multe despre predispoziția genetică (și) despre ceea ce celulele lor sunt capabile să tolereze în ceea ce privește agresiunea asupra organismului.”
Clorura de metilen a fost folosită de mult timp în mod obișnuit în industria cafelei decofeinizate, dar unele companii au adăugat metode alternative în setul lor de instrumente sau au suspendat complet utilizarea.
“Deși nivelurile de clorură de metilen pot fi, în general, minime”, a declarat Doa, “este complet inutil, deoarece sunt disponibile și sunt folosite procese mai sigure pentru decafeinizarea cafelei.”
Doa a adăugat că, pe lângă expunerea consumatorilor la niveluri scăzute, lucrătorii expuși la clorură de metilen în fabrici sunt supuși unor riscuri mai mari și inutile.
Ce puteți face acum
Indiferent dacă FDA va interzice sau nu în cele din urmă clorura de metilen este o decizie care ar putea dura ani de zile.
Dar dacă doriți să evitați o potențială expunere la clorură de metilen, atunci când cumpărați cafea decofeinizată, căutați ambalaje de produse cu etichete precum “fără solvenți”, “Swiss Water processed” sau “certified organic”, a declarat Doa.
“În calitate de consumator, faceți întotdeauna cercetări”, a spus Richard. “Căutați tot ce puteți despre companie. Puneți aceste întrebări dacă puteți intra pe o linie telefonică pentru clienți de pe site-ul lor”.
De asemenea, luați în considerare cât de des beți cafea decofeinizată, cât de mult și de ce, a adăugat ea.
“Dacă vă îngrijorează acest lucru și sunteți pur și simplu confuz, există o mulțime de înlocuitori care nu conțin cofeină”, a spus Richard. Printre acestea se numără băuturile făcute din rădăcină de cicoare, smochine și orz, rădăcină de păpădie, elixiruri de ciuperci, cacao, rooibos și yerba maté.
Nu știu ce să mai cred. Am citit un alt articol pe net cu mai mult timp în
urmă în legătură cu clorura de metilen și cafeaua decofeinizată. În acel
articol se specifica că această clorură de metilen este eliminată complet prin
prăjirea boabelor de cafea la 400 grade. Această metodă a fost aprobată în
Europa și folosită de Germania și Italia. Până la urmă care e adevărul ?