Există diverse teorii despre momentul apariției primului joc video. Unii susțin că a fost la sfârșitul anilor ’40, când jocurile electronice au început să prindă contur, deși nu erau încă ceea ce numim astăzi jocuri video. Alții afirmă că începutul a fost în anii ’70, cu jocul simplu, dar captivant Pong, precursorul întregii furtuni virtuale care a urmat. Totuși, un lucru este clar: legătura dintre jocurile video și alimentație apare de-a lungul timpului, fie prin omagii sau referințe despre mâncare în cadrul jocurilor, fie prin colaborări între creatorii acestora și mărcile alimentare pentru a crea un impact major asupra consumatorilor, amplificând vânzările ambelor produse.
Iată câteva exemple clasice:
Pac-Man (1980)
Celebra minge galbenă este primul lucru care ne vine în minte când vorbim despre conxiunea mâncare – jocuri video. Pac-Man nu doar că mănâncă tot ce găsește în cale, dar a devenit imaginea multor produse alimentare, de la dulciuri la cereale. Un exemplu sunt pastele Chef Boyardee, în care Pac-Man și familia sa își reîncarcă energia cu trei tipuri de paste: Meat-Balls, Golden Chicken și Spaghetti Sauce.
Fast Food (1982)
Existența mâncării ”fast” în jocurile video nu este o noutate. În Fast Food, un joc de pe faimoasa consolă Atari 2600, jucătorii controlau o gură care trebuia să mănânce cât mai repede tot felul de preparate fast-food, de la pizza la burgeri, dar evitând castraveții murați care duceau la pierderea jocului.
Burger Time (1982)
Acest joc a stârnit cu siguranță apetitul multor jucători. Obiectivul era să aduni cât mai multe ingrediente într-o chiflă pentru a crea un burger uriaș, în timp ce te fereai de pericole precum castraveții, ceapa sau baconul care te urmăreau.
Tapper (1983)
În perioada de glorie a jocurilor Arcade, Tapper a devenit unul dintre cele mai “îmbătătoare” jocuri. Obiectivul era să servești cât mai multe halbe de bere clienților și să aduni halbele goale. Jocul era decorat cu reclame reale la branduri de bere, precum Budweiser.
Carmen Sandiego (1985)
În această aventură grafică, jucătorii încercau să o prindă pe Carmen, o hoață notorie. Un detaliu important era să-i descoperi mâncarea preferată, tacos, care deseori o ducea în Mexic.
Final Fight (1989)
În acest joc de lupte, un omagiu adus lui Street Fighter, în fundalul uneia dintre scene, o poți vedea pe Chun Li, un personaj din Street Fighter, mâncând tăiței la un restaurant stradal.
Golden Axe (1989)
În acest clasic joc medieval, personajele reveneau la viață consumând un ciolan de carne. Era atât de popular încât fanii consumau variantele reale din carne de porc sau pui.
Monkey Island (1990)
Această aventură grafică creată de Ron Gilbert a introdus băutura Grog, atât de populară încât a fost creată și în viața reală cu apă caldă, zahăr și un lichior, de obicei rom.
McDonald’s Global Gladiators (1992)
McDonald’s și-a încercat norocul în industria jocurilor video colaborând cu Virgin Games. Protagoniștii, Mick și Mack, luptau împotriva inamicilor folosind arme care trăgeau ketchup și muștar.
Kirby’s Dream Land (1992)
Kirby, mascota Nintendo, a fost întotdeauna fan al mâncării. Adora să consume tomate, pepeni și prăjituri, iar popularitatea sa a dus la crearea de dulciuri inspirate de acest personaj.
Pizza Tycoon (1994)
În acest simulator, jucătorii gestionau o pizzerie unde puteau pregăti pizza cu ingrediente neobișnuite, precum lăcuste și muște, încercând să-și extindă afacerea. Între timp, viața reală a ajuns să imite jocurile, lăcustele au devenit hrană umană.
Resident Evil (1996)
În Capcom Bar din Japonia, fanii jocului pot degusta “creiere sângerânde” dulci, inspirate din jocul plin de zombie.
Pokémon (1996)
Fanii Pokémon au acum la dispoziție un Pokémon Café în Tokyo, unde pot savura mâncăruri decorate în stil Pikachu.
Aceasta este doar o selecție a modului în care jocurile video și gastronomia au evoluat împreună de-a lungul anilor, o colaborare care pare să devină tot mai creativă.