Întoarcerea din vacanță poate duce la depresie și alterări comportamentale care se manifestă sub forma de tristețe, plictiseală, oboseală fizică sau chiar cădere emoțională. Acestea se pot accentua dacă organismul duce lipsă de anumiți nutrienți, conform Dr. Nieves Palacios, șefa Centrului de Medicină Sportivă al Consiliului Superior al Sporturilor din Spania și nutriționistă a sportivilor olimpici iberici. „Lipsa vitaminei B1 sau tiaminei poate reduce eficiența sistemelor energetice, a declarat ea pentru ABC. În plus, vitamina B6 sau piridoxina participă în metabolismul proteinelor și este necesară pentru producerea neurotransmițătorilor precum serotonina, dopamina și noradrenalina (legate de starea de spirit)”, explică Palacios.
Ce nutrienți ar trebui să ne asigurăm că avem în organism
De aceea, experta propune nu doar prioritizarea unei alimentații sănătoase, ci și consumul suficient de proteine, vitamine și minerale care să ajute la prevenirea acestor schimbări ale stării de spirit. Un aliat bun în acest sens este fisticul deoarece, potrivit Dr. Palacios, este un fruct uscat care oferă 10 micronutrienți (vitamine, minerale și antioxidanți) ce ajută la prevenirea căderii emoționale: tiamina, riboflavina, piridoxina, acidul folic, acidul pantotenic, biotina, magneziul, potasiul, flavonoidele și antocianinele. Să vedem în detaliu ce aduce fiecare dintre aceștia organismului.
Tiamina: 100 de grame de fistic american conțin 0,7 mg de tiamină, o vitamină din grupul B1 care intervine în transformarea alimentelor în energie și, în același timp, participă în absorbția glucozei de către sistemul nervos. Tiamina previne depresia, oboseala sau pierderea abilităților mentale.
Riboflavina: Vitamina B2 sau riboflavina este esențială pentru metabolizarea carbohidraților și aminoacizilor necesari pentru a produce energia de care corpul are nevoie. În 100 de grame de fistic se concentrează 0,23 mg.
Piridoxina: 100 de grame furnizează 1,1 mg de vitamina B6 sau piridoxină, care ajută la formarea neurotransmițătorilor precum dopamina și serotonina; acționează în formarea globulelor roșii și în metabolismul proteinelor. Deficitul anumitor neurotransmițători poate afecta capacitatea cognitivă și poate duce la stări de oboseală, depresie, anxietate și dureri corporale.
Acidul folic: Vitamina B9 contribuie la menținerea funcționării creierului și în 100 de grame de fistic se concentrează 51 mg de acid folic.
Acidul pantotenic: Fisticul este bogat în vitamina B5 sau acid pantotenic, care contribuie la formarea și funcționarea corectă a neuronilor.
Biotina: Fisticul oferă și biotină sau vitamina B7, care promovează funcția cerebrală.
Magneziul: Acest mineral asigură un echilibru mental excelent, deoarece stimulează transmiterea impulsurilor nervoase și este un remediu puternic împotriva stresului datorită contribuției sale la îmbunătățirea somnului.
Potasiul: Fisticul este o sursă importantă de potasiu, un electrolit principal care joacă un rol esențial în reglarea funcțiilor corporale de bază, precum funcția nervoasă și musculară.
Flavonoidele: Fisticul este bogat în compuși fenolici, cum ar fi catechinele. Este vorba de un compus fenolic de origine naturală, care ajută la protejarea celulelor cerebrale de stresul oxidativ, reducând daunele cognitive.
Antocianinele: Studii recente demonstrează că o dietă care include cel puțin o jumătate de porție zilnică de alimente cu conținut ridicat de flavonoide poate reduce riscul de deteriorare cognitivă cu 20% și, în același timp, oferă un efect protector mai mare asupra creierului.
Fisticul e bun și pentru controlul greutății
Cum la întoarcerea din vacanță ne confruntăm cel mai probabil și cu probleme de greutate, trebuie menționat că fisticul poate fi un aliat bun și pentru controlul greutății. Porția zilnică recomandată de experți este echivalentul a 28 de grame care ne aduce un aport 165 de calorii; ceea ce îl face cel mai dietetic fruct uscat. Urmează caju-ul (171 kcal.), migdalele (176 kcal.) și alunele (191 kcal.). Pe de altă parte, nucile normale și nucile de Brazilia (195 kcal.) și nucile de macadamia (213 kcal.) sunt cele mai calorice fructe uscate. Dintre toate fructele uscate, fisticul conține cele mai puține grăsimi (12,7 g); urmat de caju (13,1%) și migdale (14,5%). Dintre acestea, doar 1,6 grame sunt grăsimi saturate. În plus, fisticul este unul dintre fructele uscate cu cel mai mare conținut de fibre (2,9 g), după migdale, care au 3,1 g, urmat de nucile pecan și alunele, care au 2,7 grame de fibre într-o porție de 28 de grame.
Consumul de fistic între mese, la mijlocul dimineții sau după-amiaza, este o practică foarte sănătoasă și sățioasă, ideală pentru controlul greutății, deoarece ajută la reducerea apetitului și la evitarea senzației de foame înainte de mesele principale. Citește aici mai mult despre beneficiile și dezavantajele consumului de fistic.