Interzicerea cărnii crescute în laborator în Statele Unite, văzută ca un „autogol” al războiului cultural / Producător: America cedează un avantaj competitiv,

carne laborator Sursa foto:Flickr/Ivan Radic

Eforturile parlamentarilor republicani americani de a interzice carnea crescută în laborator sunt un „autogol” care va oferi Asiei un avantaj competitiv, la fel ca în cazul semiconductorilor, potrivit unuia dintre puținii producători cu un produs aprobat, scrie Financial Times, potrivit Economedia.

Un proiect de lege semnat în această lună de guvernatorul Floridei, Ron DeSantis, care incriminează producția și vânzarea de carne cultivată în laborator, o formă de proteină comestibilă cultivată din celule animale, este o manevră pentru a crea “un război cultural” înaintea alegerilor din SUA, dar care riscă să cedeze un avantaj comercial, a declarat George Peppou, directorul executiv al start-up-ului australian Vow.

„Este surprinzător să vezi oficiali aleși care își dau un șut în propria poartă… în loc să lase piața să decidă”, a declarat Peppou, adăugând: “mai ales având în vedere ceea ce am văzut în industrii precum cea a semiconductorilor, unde cedarea unui avantaj tehnologic cheie către Asia a plasat acum SUA într-o poziție de securitate națională cu adevărat precară”.

Interdicția nu a fost „nimic altceva decât politică”, a spus el. “Pare a fi o încercare foarte subtil voalată de a crea un inamic acolo unde nu există unul și de a crea un război cultural.”

Vow a obținut luna trecută aprobarea de a vinde carne de prepeliță japoneză cultivată în Singapore, care în 2020 a devenit prima țară care a permis vânzarea de carne crescută în laborator. Produsul său este comercializat ca un produs de lux în restaurantele scumpe.

Doi concurenți mai mari, Eat Just și Upside Foods, au vândut anterior pui cultivat în laborator, care a obținut anul trecut aprobarea federală din SUA ca fiind sigur pentru consum.

După Florida, Alabama a devenit recent al doilea stat american care a interzis carnea cultivată, în timp ce republicanii din cel puțin alte cinci state au introdus, de la începutul anului, o legislație pentru a interzice vânzarea sau distribuirea cărnii cultivate în laborator.

„Luați-vă carnea falsă crescută în laborator în altă parte”, a declarat DeSantis când a semnat interdicția din stat. „Nu vom face asta în statul Florida”.

DeSantis prezintă carnea crescută în laborator ca fiind o conspirație a “elitei globale”, a declarat Peppou, adăugând că nu au existat niciodată „preocupări substanțiale ridicate cu privire la siguranță”.

Susținătorii cărnii cultivate susțin că această industrie poate contribui la satisfacerea cererii tot mai mari de proteine, pe măsură ce populația mondială se va extinde spre 10 miliarde de locuitori în următoarele decenii și dietele din țările în curs de dezvoltare se vor schimba, limitând în același timp impactul producției de carne asupra mediului. În prezent, creșterea animalelor este responsabilă pentru aproximativ o șesime din emisiile globale de gaze cu efect de seră.

Peppou a declarat că a fost “surprins să vadă că republicanii din SUA se opun economiei de piață liberă, care a condus cu adevărat prosperitatea SUA pentru o perioadă atât de lungă de timp”.

„La fel ca și semiconductorii, carnea cultivată este o tehnologie care provine din cercetarea sectorului public din SUA … marea majoritate a capitalului privat care se investește în ea și companiile care sunt cele mai bine capitalizate și primele pe piață sunt toate din SUA”, a spus el.

Cu toate acestea, în cazul semiconductoarelor, „dintr-o mulțime de motive politice, avantajul a sfârșit prin a fi cedat Asiei”, a spus Peppou. Același lucru riscă să se întâmple și în cazul cărnii cultivate în laborator.

Pentru Singapore, un mic oraș-stat care își importă majoritatea alimentelor, alternativele de proteine cultivate fac parte din strategia sa de securitate alimentară.

Acest mod de gândire este din ce în ce mai mult adoptat în toată Asia, inclusiv în China, potrivit lui Peppou. „Începem să vedem cum carnea cultivată apare în planurile cincinale ale Chinei”, a spus el, cu „ecouri politice în toate țările din Asia, în timp ce SUA merg în direcția opusă”.

„Pare inevitabil că aceasta va fi apoi o tehnologie care va fi disponibilă în unele părți ale lumii și nu în SUA”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *