Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), prin Direcţiile Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Judeţene (DSVSA), participă, alături de alte instituţii, la intervenţii în zonele afectate de inundaţii, pentru prevenirea şi limitarea efectelor, transmite Agerpres.
Potrivit monitorizării realizate de Celula de Criză din cadrul ANSVSA, cele mai afectate zone se regăsesc în 28 de localităţi din judeţele Vaslui şi Galaţi, unde există peste 6.500 de gospodării care deţin animale.
Pentru a veni în sprijinul acţiunilor, ANSVSA a mobilizat medici veterinari din cadrul DSVSA limitrofe pentru a desfăşura operaţiunile complexe de ecarisare, neutralizare şi dezinfecţie.
Conform datelor din Baza Naţională de Date – Sistemul Naţional de Identificare şi Înregistrare a Animalelor (BND), în cele 6.388 de exploataţii din localităţile afectate de inundaţii se regăsesc 10.384 de bovine, 2.002 de ecvine, 107.647 de ovine, 30.281 de caprine, 11.124 de suine şi 80.464 de păsări.
Situaţia mortalităţilor cunoscute până în data de 19.09.2024, conform notificărilor din teren, este de 75 de bovine, 27 de ecvine, 1.888 de ovine, 364 de caprine, 564 de suine şi 14.066 de păsări. Suplimentar au fost raportate ca mortalităţi şi 159 de canide, 128 leporide precum şi 291 de familii de albine.
Toate localităţile afectate de inundaţii sunt acoperite din punct de vedere al acţiunilor sanitar veterinare de câte o Circumscripţie Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor pentru asistenţă. În funcţie de concluziile comisiilor de inventariere şi de analiza de risc, DSVSA va dispune măsuri/restricţii sanitar veterinare suplimentare, în vederea asigurării unui status epidemiologic liber de boli infecto-contagioase la nivelul judeţului.
Situaţia mortalităţilor şi a dispariţiilor este în dinamică şi, în funcţie de datele colectate de la medicii veterinari împuterniciţi, vom reveni cu informaţii actualizate.