Interacțiunea alimentelor cu medicamentele și cum schimbă acestea efectul pilulelor pe care le iei. Sfaturi pentru a evita problemele

Surda foto: Unsplash Surda foto: Unsplash

Este dovedit că unele alimente, inclusiv cele dintre cele aflate pe lista celor mai sănătoase, pot face ca medicamentele să fie mai puțin eficiente sau chiar să aibă efecte contrare. Poate cel mai cunoscut exemplu este grapefruitul, care consumat de persoanele care primesc medicație pentru un nivel crescut de colesterol, va modifica substanțial efectul acestor pilule. 

Alimentația sănătoasă este esențială pentru fiecare dintre noi și cu atât mai mult pentru persoanele care au fost diagnosticate cu afecțiuni cronice. Aceasta pot ajuta la menținerea sub control a unor afecțiuni și chiar la reducerea dozelor de medicamente recomandate de medic.  Totuși, există o serie de alimente, chiar și alimentele sănătoase, inclusiv fructele și legumele, care pot provoca interacțiuni neașteptate și, uneori, periculoase cu anumite medicamente.

Echilibrul dintre alimentație și medicamente

Unele alimente și băuturi nu se potrivesc cu anumite medicamente. Ele pot provoca întârzierea, scăderea sau intensificarea absorbției unui medicament. O interacțiune între alimente și medicamente are loc atunci când un aliment sau o băutură modifică modul în care acționează un medicament. Acest lucru poate apărea atât în cazul medicamentelor prescrise, cât și al celor eliberate fără rețetă. 

Vezi detalii

Medicația antidepresivă și cea pentru anxietate și afecțiuni neurodegenerative – cum este boala Parkinson interacționează cu brânzeturile fermentate și preparatele crud-uscate din carne, prin diminuarea semnificativă a afectului. Un efect similar îl are și avocado. Ciocolata, cafeaua și alcoolul, chiar în cantitate mică pot potența efectul acestui tip de medicație. De fiecare dată tratamentul va fi ineficient. 

Grapefruitul și sucul de grapefruit poate interfera cu unele medicamente prescrise și chiar cu unele fără prescripție medicală cu efect asupra nivelului de colesterol și tensiunii arteriale. În cazul medicației pentru reducerea nivelului de colesterol, sucul de grapefruit reduce efectul, iar în cazul pilulelor pentru scăderea tensiunii arteriale, îl potențează, sporind probabilitatea unor efecte secundare, care pot deveni severe în anumite situații. 

Deși pare inofensiv, ceaiul de lemn dulce, o plantă medicinală cunoscută pentru rădăcina sa dulce, utilizată în tratamente naturale și industria alimentară, sau orice alte preparate care-l conțin poate crește riscul de toxicitate la digoxină, un compus de bază utilizat în tratarea insuficienței cardiace și aritmii. Lemnul dulce poate reduce, de asemenea, eficacitatea medicamentelor pentru tensiune arterială sau a diureticelor. 

Aciditatea din sucurile de citrice, dar și a altor fructe scade eficiența antibioticelor, dintre acestea penicilinele și ampicilinele fiind cele mai vulnerabile, iar această situație este destul de puțin cunoscută. Același efect de diminuarea a eficacității antibioticelor – indiferent de familia din care fac parte o au și produsele lactate fie că sunt sau nu fermentate. 

Eficiența terapiei cu anticoagulante – recomandată celor cu risc de accident vascular sau ca suport pentru cei care au trecut printr-un accident vascular cerebral sau de miocard, dar și celor care suferă de boala arterială periferică, este semnificativ scăzută în urma consumului de legume verzi (broccoli, varză, spanac, kale) foarte bogate în vitamină K, care are un puternic efect coagulant. 

Și suplimentele alimentare interacționează cu medicamentele

Pentru persoanele sănătoase, este recomandat ca toți nutrienții necesari să provină din alimente. Dacă totuși se optează pentru suplimentele alimentare trebuie luat în calcul că acestea pot avea efecte imediate, uneori importante asupra medicației pentru patologii acute sau cronice. Iată câteva interacțiuni potențiale:

  • Sunătoarea (Hypericum perforatum): poate slăbi efectele multor medicamente, inclusiv unele pentru inimă, HIV, percum și cele pentru controlul nivelului de colesterol. 
  • Vitamina E: administrarea vitaminei E împreună cu un medicament anticoagulant, poate crește activitatea anti-coagulare și, prin aceasta, riscul de sângerare.
  • Ginsengul: interacționează cu absorbția calciului și cu medicamentele pentru tensiune arterială, cele pentru nivelul ridicat de colesterol și cu cele antidepresive. 

Administrarea medicamentelor în siguranță

Unele medicamente sunt absorbite doar dacă sunt luate cu o masă completă, o masă bogată în grăsimi sau pe stomacul gol. Vitaminele liposolubile se administrează după masă, în tip ce medicația pentru patologii cronice înainte de masă. Medicul și farmacistul oferă aceste indicații pacienților, iar aceste recomandări sunt esențiale pentru reușita terapiei. 

Ține cont de următoarele reguli, mai ales atunci când medicamentele pe care le iei sunt indicate pentru afecțiuni cronice: 

  • Întreabă farmacistul sau medicul dacă există alimente, băuturi, vitamine sau suplimente pe care ar trebui să le eviți atunci când iei alte medicamente.
  • Citește prospectul medicamentului și al suplimentului alimentar, iar dacă ceva este neclar întreabă medicul sau farmacistul.
  • Ține cont de instrucțiunile, avertismentele și precauțiile privind interacțiunile tipărite pe toate etichetele medicamentelor.
  • Ia medicamentele cu un pahar plin de apă, niciodată cu sucuri de fructe, lapte sau alte băuturi. 
  • Nu amesteca medicamentele cu alimente, decât dacă medicul indică să faci astfel. Acest lucru poate modifica modul în care funcționează medicamentele. 
  • Nu tăia pastilele decât dacă farmacistul și medicul recomandă. Unele își pierd efectul cu eliberare întârziată dacă sunt tăiate în jumătate.
  • Consultă farmacistul sau medicul înainte de a lua vitamine în același timp cu medicamentele. Vitaminele și mineralele pot interacționa cu unele medicamente.
  • Nu amesteca medicamentele în băuturi fierbinți. Căldura poate reduce sau potența eficiența medicamentelor.
  • Nu lua medicamente cu băuturi alcoolice. Alcoolul poate modifica viteza absorbției acestora și implicit efectul. 
  • Cumpără medicamente doar din farmacii. La fel și în cazul suplimentelor, preparatelor pe bază de plante și chiar a ceaiurilor medicinale. 
  • Nu lua medicamente, suplimente alimentare și nu bea ceaiuri din plante dacă ești însărcinată sau ai planificat să obții o sarcină. 
  • Respectă riguros indicația limitelor minime de vârstă pentru administrarea unor medicamente. Copii sunt foarte sensibili la unele substanțe și la doza acestora, iar efectele negative pot fi foarte grave. 
  • Nu arunca la gunoi pastilele neutilizate sau vechi. Acesta sunt toxice pentru mediu și dacă ajung în apă sau sol pot avea efecte negative pentru fiecare dintre noi. 

Sursa: https://www.hopkinsmedicine.org/

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *