În locul propagandei de sabotare a sistemului retail din sectorul alimentar, o discuție constructivă, și care deocamdată nu există, ar trebui să fie legat de felul în care România reușește să prelucreze ceea ce produce în agricultură și zootehnie. A adus vorba zilele trecute în cadrul unei declarații de presă la guvern noul ministru al Finanțelor, Tanczos Barna.
Acesta a spus că agricultura românească generează un mare deficit, din cauza procesării deficitare. „Pleacă animale vii din țară și se întoarce salamul. Pleacă grâul, se întorc produse de panificație. Petrecând câțiva ani buni la Ministerul Agriculturii, ca secretar de stat, chiar știu care au fost problemele încă de atunci. Din păcate, nu s-au rezolvat”, a spus Barna. O declarație de constatare, deocamdată, confirmată de datele care vin de la Institutul Național de Statistică.
Deficitul comercial al sectorului agroalimentar românesc în 2024 a fost de 4,8 miliarde euro
Potrivit datelor Institutului General de Statistică analizate de Revista Ferma, în 2024, România a înregistrat importuri de alimente și animale vii în valoare de peste 11,4 miliarde de euro, valoarea fiind cu 5,1% mai mare decât în anul precedent, când s-a trecut de pragul de 10 miliarde de euro. În schimb, exporturile României de alimente și animale vii au scăzut cu peste 14%, până la 6,5 miliarde de euro.
Astfel, România a înregistrat, în 2024, un deficit comercial de 4,8 miliarde de euro la alimente și animale vii, cu 50% mai mare față de 2023, când deficitul comercial a fost de 3,2 miliarde de euro, potrivit datelor Institutului Național de Statistică (INS). În plus, importurile de alimente și animale vii au ajuns să reprezinte 9,1% din total importuri în 2024, față de 8,9% cu un an în urmă. În schimb, doar 7% din exporturi ( față de 8,2% în 2023) au fost generate de alimente și animale vii.
Cele mai multe importuri, din zona UE
Cel mai mare furnizor de alimente și animale vii pentru România în 2024 au fost statele membre UE, care au livrat mărfuri în valoare de 9,7 miliarde de euro, cu 9,3% mai mult decât în 2023. Însă, exporturile către statele UE, în valoare de 3,3 miliarde de euro, au scăzut cu 6,7%. Mai mult, datele INS arată că importurile de alimente ale României au crescut constant din 2018 încoace, cea mai mare creștere fiind înregistrată în 2022, în plină pandemie, când valoarea importurilor de alimente și animale vii a depășit 10 miliarde de euro.