În ciuda faptului că este o activitate controversată, folosirea de pesticide nu se va reduce în următorii trei ani la nivel mondial, potrivit Statista Research Department.
Dacă în 2023 au fost consumate aproximativ 4,3 milioane de tone de pesticide la nivel global, în 2027 vor fi consumate aproape 4,41 milioane de tone de astfel de substanțe.
Regiunea care consumă cele mai multe pesticide este America (America de Nord, America Centrală și America Latină), cu mai mult de jumătate din total în 2021. Pe locul doi s-a situat Asia (27,7%), iar pe trei Europa (14,3%), transmite Statista.
Situația din România
Potrivit datelor Eurostat, citate de Revista Ferma, în România, cantitățile de pesticide vândute în 2020 au fost de 3.877 de tone fungicide și bactericide, 4.125 de tone de erbicide, 453 de tone de insecticide și acaricide și sub 122 de tone de regulatori de creștere. Plaforma ReportLinker estimează că în țara noastră va scădea consumul de pesticide până în 2026, în medie cu 4,4% pe an, până la aproximativ 4.000 de tone.
În Turcia, țară din care România importă multe produse agricole, consumul de pesticide a fost, în 2020, de 20.507 de tone de fungicide și bactericide, 13.250 de tone de erbicide, 14.457 de tone de insecticide și acaricide și aproape 1.319 tone de regulatori de creștere. În această țară consumul crește accelerat și a atins deja un nivel alarmant, transmite Hurriyet Daily News.
Sunt state care folosesc cu precădere pesticide extrem de periculoase
În unele state ale lumii sunt folosite în continuare la scară largă pesticide care sunt interzise în alte țări. De exemplu, un studiu realizat de organizația Pesticide Action Network Asia Pacific (PAN) în India, Vietnam și Laos a descoperit că în aceste state sunt folosite cu precădere pesticide extrem de periculoase (Highly Hazardous Pesticides/HHP), care sunt interzise, de exemplu, în Uniunea Europeană. Cercetarea a arătat că 27 dintre cele 36 de pesticide descoperite sunt HHP.
Există, însă, speranță în regiune. Tot în Asia, pentru a evita utilizarea de substanțe chimice periculoase, tot mai mulți fermieri au apelat la o metodă străveche de eliminare a dăunătorilor. Rațele sunt folosite în multe state – precum Japonia, Thailanda, China sau Coreea de Sud – pentru a curăța terenurile folosite pentru cultivarea de orez de insecte și buruieni.
Cercetările recente au arătat o legătură între dezvoltarea fermelor ecologice și consumul de pesticide. Un studiu recent, publicat în revista Science, arată că pe terenurile neecologice din apropierea fermelor organice crește consumul de pesticide, ceea ce duce la dispariția unor beneficii pentru mediu, transmite Phys.org.
Sursa foto: Pixabay / hpgruesen