Industria lactatelor din China a crescut accelerat, iar Noua Zeelandă este în alertă / Beijingul vizează locul trei în lume la producția de lapte

china, lactate, noua zeelanda, importuri Sursa foto: Pixabay / Didgeman

China, cea mai mare piață de export pentru lactatele din Noua Zeelandă, este pe cale să devină al treilea cel mai mare producător mondial de lapte, transmite The New Zealand Herald. Pe primele trei locuri se situează, în acest moment, India, Statele Unite și Pakistan.

Importurile de lactate au scăzut, în China, cu 15,7% în 2023 comparativ cu anul precedent. Importurile de lapte praf integral, un produs de export important pentru Noua Zeelandă, au consemnat un declin de 39% în statul asiatic, potrivit Rabobank.

În China au scăzut, de asemenea, importurile de lapte lichid și cremă (-17%), iaurt (-10%), unt (-9%) și formulă de lapte praf pentru bebeluși (-16%). Totuși, importurile de lapte praf degresat au crescut cu 22,5%, iar cele de brânză cu 9,5%. Ambele categorii de produse sunt foarte importante pentru Noua Zeelandă.

Totodată, producția de lapte crește în China, iar procesarea devine mai sofisticată. Astfel, statul asiatic își acoperă tot mai mult din cererea internă din producția locală.

Citește și: Tania Fântână, nutriționist: Despre lactate / Calitatea cea mai bună o are laptele gras, cu 3-4% grăsime, ambalat în sticlă / Care-i treaba cu lactoza?

Între 2019 și 2022, producția de lapte a Chinei a consemnat o creștere medie anuală de 7,1%, ajungând la aproximativ 39 de milioane de litri în 2022.

Jucătorii de pe piața lactatelor din Noua Zeelandă sunt cu ochii pe ce se întâmplă pe piața chineză, care este ajutată prin stimulente guvernamentale.

Mai mult, Beijingul încurajează dezvoltarea de ferme de mari dimensiuni. Astfel, în perioada 2015 – 2020, numărul fermelor cu mai mult de 1.000 de animale a crescut de la 24% la 44%, potrivit Rabobank. Anul acesta procentul va fi de 56%.

Guvernul de la Beijing dorește să asigure securitatea alimentară a țării. China este cel mai mare importator de lactate din lume, iar 42% dintre produse au provenit în 2023 din Noua Zeelandă, un stat care are relații foarte strânse cu Australia. Beijingul și Canberra au avut relații tensionate în ultimii ani.

Sursa foto: Pixabay / Didgeman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *