Holde Agri Invest SA, unul dintre cei mai mari operatori de terenuri agricole din România anunţă implementarea unor măsuri în vederea redresării activităţii grupului, ca răspuns la dificultăţile majore întâmpinate în ultimii doi ani. Consiliul de Administraţie al Holde Agri Invest a decis să schimbe echipa de conducere, ca parte a unui plan care include măsuri în domeniul managementului, reorganizării, controlului costurilor şi strategiilor financiare. Reprezentanţii companiei spun că noua conducere are ca obiectiv să readucă societatea la profitabilitate pe termen mediu şi că sunt ”pe deplin conştienţi de gravitatea situaţiei în care se află grupul, dar şi tot sectorul de agricultură din Romania”, transmite News.ro.
„Holde Agri Invest SA, unul dintre cei mai mari operatori de terenuri agricole din România anunţă implementarea unor măsuri concrete în vederea redresării activităţii grupului şi asigurarea unei evoluţii pozitive a acestuia pe termen lung. Aceste măsuri vin ca răspuns la dificultăţile majore întâmpinate în ultimii doi ani, în care firmele din domeniul agricol din România, inclusiv Holde Agri Invest, s-au confruntat cu o serie de crize suprapuse, care au condus la pierderi semnificative şi la decapitalizare. Printre principalele provocări s-au numărat creşterea explozivă a preţurilor la îngrăşăminte în 2022, urmată de scăderea preţurilor produselor agricole în 2023, care nu au acoperit costurile de producţie. În 2024, seceta care a afectat sudul României a lovit puternic şi cele cinci nuclee ale Holde Agri Invest, ceea ce a agravat şi mai mult situaţia grupului”, anunţă compania.
Având în vedere contextul dificil, pe termen mediu, prioritatea Holde Agri Invest este stabilizarea situaţiei financiare şi consolidarea afacerii, urmând ca, pe termen lung, să fie reluate planurile de extindere şi dezvoltare. În acest context, o parte dintre membrii Consiliului de Administraţie, Iulian Cîrciumaru, Leonard Alexandru Leca şi Robert Maxim, au decis să se implice direct în procesul de redresare a companiei, cu obiectivul clar de a readuce compania la profitabilitate pe termen mediu. Experienţa profesională comună a celor trei membri ai Consiliului, care sunt şi acţionari semnificativi, reflectă responsabilitatea lor faţă de ceilalţi acţionari, care au avut încredere în companie de la listarea acesteia pe piaţa AeRO.
„Holde Agri Invest este o companie publică începând cu anul 2020 şi a fost listată cu scopul de a oferi expunere în sectorul agricol din România, fiind un pionier în această direcţie. În toată această perioadă, compania a fost întotdeauna transparentă şi corectă cu investitorii săi, iar având în vedere contextul dificil pe care îl traversăm dorim să transmitem un mesaj puternic şi clar faţă de toţi stakeholderii noştri: Împreună cu colegii mei din cadrul Consiliului de Administraţie suntem pe deplin conştienţi de gravitatea situaţiei în care se află grupul, dar şi tot sectorul de agricultură din Romania. Prin urmare, ne dorim să îi asigurăm pe acţionarii noştri că suntem implicaţi în mod constant în discuţii cu partenerii noştri – de la instituţii financiare, care ne-au oferit şi ne oferă în continuare sprijinul lor, până la furnizori şi clienţi, cu care căutăm soluţii pentru a menţine colaborarea şi a ne asigura sprijinul lor necesar pentru desfăşurarea în continuare a ciclului de producţie. Suntem convinşi că doar cu sprijinul tuturor acestor parteneri vom reuşi să depăşim această perioadă dificilă”, a declarat Iulian Cîrciumaru, preşedintele Consiliului de Administraţie al Holde Agri Invest.
Holde Agri Invest este un grup tânăr în sectorul agricol, cu doar cinci ani de activitate operaţională, dintre care ultimii doi ar fi trebuit să fie dedicaţi consolidării. Cu toate acestea, compania a continuat investiţiile deja iniţiate, în ciuda provocărilor majore, ceea ce a complicat şi mai mult gestionarea crizelor apărute în perioada 2022–2024.
Ca urmare a acestor evenimente, Consiliul de Administraţie al Holde Agri Invest a decis să schimbe echipa de conducere, numind un CEO interimar, Bogdan Serghiescu, şi un nou CFO, Bogdan Lungu. Aceste decizii au fost recent comunicate public la Bursa de Valori Bucureşti. Consiliul de Administraţie îşi exprimă încrederea deplină că cei doi executivi vor reuşi să gestioneze cu succes provocările actuale ale companiei, în beneficiul tuturor acţionarilor. Aceste schimbări reprezintă doar o parte dintr-un plan mai amplu de redresare avut în vedere de Consiliul de Administraţie al Holde care include măsuri în domeniul managementului, reorganizării, controlului costurilor şi strategiilor financiare.
„În calitate de membri ai Consiliului de Administraţie, susţinem pe deplin noua echipă managerială în implementarea tuturor măsurilor menite să eficientizeze activitatea. Am demarat procesul prin restructurarea organigramei şi ajustarea costurilor directe aferente fiecărei culturi. Ne propunem să ajustăm aceste costuri fără a compromite productivitatea sau a pune în pericol performanţa operaţională. În plus, analizăm în detaliu şi optimizăm toate costurile indirecte şi administrative, cu scopul de a crea o structură mai eficientă pentru grupul nostru. De asemenea purtăm discuţii, unele aflate în stadii avansate, pentru a semna noi parteneriate şi a atrage noi investitori care să contribuie la dezvoltarea Holde Agri Invest”, afirmă Leonard Alexandru Leca, Membru al Consiliului de Administraţie al Holde Agri Invest.
Pentru a sprijini efortul de redresare şi a răspunde nevoilor curente ale companiei, SEVENX VENTURES S.R.L., acţionar semnificativ al Holde Agri Invest, a acordat companiei un împrumut în valoare de 1,5 milioane de lei, cu scadenţă la 1 octombrie 2027. Această opţiune a fost preferată datorită rapidităţii în comparaţie cu o majorare de capital social, iar împrumutul acordat de acţionari este subordonat creditelor existente la banca principală. În plus, se analizează posibilitatea conversiei acestei datorii în acţiuni în cadrul unei eventuale majorări de capital social. Împrumutul are o dobândă fixă de 10%.
De asemenea, Consiliul de Administraţie se află în discuţii avansate pentru a identifica soluţii de finanţare suplimentare din partea instituţiilor financiare în perioada următoare.
„Deşi traversăm o perioadă dificilă, suntem implicaţi activ, atât prin expertiza noastră profesională, cât şi prin susţinerea constantă a angajaţilor, furnizorilor şi clienţilor noştri. În plus, ne concentrăm pe protejarea intereselor acţionarilor şi partenerilor noştri, inclusiv instituţiile financiare, căutând cele mai bune soluţii pentru a depăşi această perioadă dificilă. Suntem încrezători că, datorită măsurilor deja implementate şi stării excelente a culturilor înfiinţate, vom reuşi să redresăm compania şi să o readucem pe un traseu profitabil”, a declarat Robert Maxim, membru al Consiliului de Administraţie al Holde Agri Invest.
Măsurile luate de echipa de management în ultimele luni, în contextul unui an provocator, au început treptat să îşi arate efectele, însă implementarea unora dintre ele necesită un anumit interval de timp, iar impactul major va fi resimţit în anul 2025. Până atunci, grupul a suspendat orice plan de extindere până la stabilizarea situaţiei companiei.
Holde Agri Invest este o companie iniţiată de un grup de antreprenori români având ca obiectiv dezvoltarea acesteia pentru a deveni lider în domeniul agriculturii din România. Înfiinţată în 2018, compania exploatează peste 16.300 de hectare de teren, organizate în cinci nuclee – ferma Roşiori situată în Roşiori de Vede (judeţul Teleorman), Frumuşani (judeţul Călăraşi), Videle (judeţul Teleorman), Conţeşti (judeţul Dâmboviţa) şi Salcia (judeţul Brăila). Începând din octombrie 2020, Holde Agri Invest este o companie publică cotată pe piaţa AeRO a Bursei de Valori Bucureşti cu simbolul HAI, iar din luna octombrie 2021, compania este inclusă în indicele BET-AeRO al BVB.