Odată cu uniformizarea taxelor vamale la 15% pentru toate tipurile de brânzeturi, în baza noului acord comercial UE – SUA aflat încă în negocieri, unele dintre cele mai renumite brânzeturi italiene vor fi taxate chiar mai puțin decât în prezent, în timp ce altele vor avea taxe la importa mai mari decât până acum, scriu ziarele italiene.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:
- articolul continuă mai jos -
Înainte de al doilea mandat Trump, brânza Pecorino Romano vândută în Statele Unite era scutită de taxe vamale. Brânzeturile proaspete, precum mozzarella, erau taxate cu 10%, iar cele maturate, precum parmigiano reggiano, cu 15%.
Începând cu 9 aprilie, odată cu introducerea unei taxe vamale de bază de 10% pentru toate bunurile importate din UE (cu excepția oțelului, aluminiului și automobilelor), în așteptarea unui acord comercial între SUA și Europa, tarifele pentru toate brânzeturile italiene au crescut cu 10 puncte procentuale. Astfel, Pecorino Romano a trecut de la taxă zero la o taxă de 10%. Totodată, taxele pentru brânzeturile proaspete s-au dublat, de la 10% la 20%, iar cele pentru Parmigiano Reggiano, Grana Padano și alte brânzeturi maturate au crescut de la 15% la 25%.
Însă, începând de mâine, 7 august, când este așteptat să intre în vigoare acordul, situația se schimbă din nou. Toate taxele vamale vor fi uniformizate la 15%.