Guvernul din Ecuador lansează proiectul „Ferme sigure”, pentru a combate traficul de droguri din industria bananelor, cu ajutorul AI / Ecuador exportă anual banane de peste 3,5 miliarde dolari

TRucuri pentru a face o banană să se coacă mai repede Foto: Pexels

Traficul de droguri din industria bananelor, din Ecuador, a devenit o problemă majoră, în ultimii ani. Bananele, un produs exportat în cantități mari din această țară, sunt folosite ca metodă de transport pentru cocaina destinate piețelor din Europa.

De exemplu, în 2023 au fost confiscate 9,5 tone de cocaină ascunse în containere de banane în Spania, iar un alt caz important a avut loc în Olanda, unde aproape 8 tone de droguri au fost descoperite tot într-un transport de banana.

Această practică a fost posibilă datorită unor lacune în controalele de securitate și corupției implicate, în care traficanții de droguri utilizează companii de export de banane pentru a masca livrările ilegale. În unele cazuri, traficanții au chiar propriile plantații de banane sau au înființat companii-fantomă pentru a camufla activitățile lor.

Vezi detalii

Pe de altă parte, industria ecuadoriană a bananelor joacă un rol semnificativ în comerțul țării, reprezentând exporturi de peste 3,5 miliarde de dolari anual.

Ținând cont de importanța acestui sector, guvernul din Ecuador a elaborat un plan, cunoscut sub numele de „Ferme sigure”, pentru a proteja industria de o creștere a activității infracționale, care afectează țara. Acest val de infracționalitate reprezintă un risc serios pentru producția de banane, deoarece grupările criminale legate de traficul de droguri exploatează exporturile de banana, pentru a introduce ilegal droguri, pe diverse piețe.

Ca răspuns la amenințarea reprezentată de traficul de droguri, clusterul pentru banane și plantare din Ecuador s-a reunit în jurul planului „Ferme sigure”, care urmărește să sporească securitatea plantațiilor de banane și cafea.

Programul presupune utilizarea inteligenței artificiale pentru monitorizarea 100% a exporturilor

Inițiativa se concentrează pe securizarea plantațiilor de banane din zonele rurale, unde se știe că bandele criminale extorchează producătorii și, în unele cazuri, comit răpiri și omoruri. Aceste grupări au contaminat, de asemenea, exporturile cu droguri, ceea ce face esențială asigurarea siguranței și protecției producției agricole din Ecuador.

Printre măsurile-cheie se numără scanarea a 100% a tuturor containerelor de export și punerea în aplicare a protocoalelor de securitate standardizate în fiecare etapă a lanțului de export.

Planul solicită, de asemenea, piețelor cumpărătoare, cum ar fi Uniunea Europeană, să își asume responsabilitatea, abordând situația ca pe o criză de sănătate publică. Planul subliniază necesitatea colaborării pentru a asigura aprovizionarea în condiții de siguranță, cu banane, care sunt esențiale pentru securitatea alimentară a Europei.

Planul se bazează pe trei principii: acțiuni proactive în cadrul fermelor pentru a descuraja amenințările, coordonarea între sectorul privat, grupurile industriale și autoritățile de stat și un efort susținut pe termen mediu și lung pentru consolidarea capacităților instituționale.

„Exportăm banane, nu droguri, și suntem victime ale contaminării”

Richard Salazar, directorul executiv al Asociației ecuadoriene de comercializare și export al bananelor (Acorbanec), a explicat pentru Freshfruitportal.com, că programul presupune utilizarea inteligenței artificiale pentru monitorizarea exporturilor.

Acesta a precizat că sistemul va oferi o monitorizare cuprinzătoare, trasabilitate și analiză de risc pentru toate părțile implicate, inclusiv pentru exportatori și importatori.

„În acest fel, ne putem asigura că trimitem transporturi fără contaminare, iar importatorii pot avea încredere că primesc produse curate”, a spus el.

Directorul a subliniat importanța acestor măsuri. „Aceste instrumente ne oferă liniște sufletească. Exportăm banane, nu droguri, și suntem victime ale contaminării”.

El a subliniat că 66% din activitatea portuară și de transport maritim din Ecuador este legată de sectorul bananelor. „Suntem singurul sector care exportă peste 5 000 de containere săptămânal în peste 70 de țări din întreaga lume, motiv pentru care containerele noastre sunt vizate de contaminare”, a explicat el.

În concluzie, acesta a declarat că, deși nu există o dată stabilită pentru punerea în aplicare integrală a planului „Ferme sigure”, „ Ministerul ecuadorian al Vămilor lucrează la aceasta și sperăm că va fi pe deplin operațional, în următoarele luni”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *