Gripa aviară: Al treilea caz uman în Statele Unite asociat cu o epidemie la vaci

vaci, bovine, ferma Sursa foto: Unsplash / Annie Spratt

O a treia persoană a fost infectată cu gripă aviară în Statele Unite, caz asociat cu o epidemie declanşată de acest virus în rândul vacilor de lapte, au anunţat joi autorităţile sanitare americane, subliniind că riscul pentru populaţia generală rămâne “scăzut”, informează AFP, preluată de Agerpres.

La fel ca în cazul primilor doi pacienţi, cea de-a treia persoană lucrează într-o fermă şi a fost expusă la vaci infectate, a anunţat Centrul pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor din Statele Unite (CDC).

Dar, în timp ce primii doi pacienţi au prezentat doar simptome benigne la nivelul ochilor, cea de-a treia persoană a raportat în plus simptome considerate “mai tipice” ale unei boli respiratorii, inclusiv tuse (fără febră), au detaliat reprezentanţii CDC.

Acea persoană a fost tratată cu un medicament antiviral (Oseltamivir), s-a izolat în locuinţa sa, iar “simptomele sale sunt pe cale să se amelioreze”, a transmis CDC, precizând că rudele persoanei infectate nu prezintă simptome.

Ţinând cont de răspândirea virusului în rândul multor cirezi de vaci în cel puţin nouă state americane, descoperirea noului caz “nu este surprinzătoare”, la fel cum nu ar fi nici descoperirea unor cazuri suplimentare în viitor, potrivit CDC.

O primă infectare în Texas, în sudul Statelor Unite, a fost anunţată pe 1 aprilie. Acela a fost primul caz cunoscut la nivel mondial de gripă aviară la o persoană infectată prin intermediul unei vaci.

Al doilea caz a fost raportat în Michigan săptămâna trecută, la o persoană care a raportat simptome la nivelul ochilor “după stropi de lapte care i-au ajuns în ochi”, a precizat Natasha Bagdasarian, oficialul pentru sănătate din acest stat american.

Al treilea caz a fost detectat tot în Michigan, dar este vorba despre un angajat al unei alte ferme. Niciunul dintre angajaţii din Michigan nu a purtat un echipament de protecţie.

În prezent, prioritatea este de a se evita apariţia mai multor infectări la angajaţii din ferme, au declarat reprezentanţii CDC, subliniind că le-au cerut statelor americane să furnizeze astfel de echipamente.

Experţii din domeniul sănătăţii se declară îngrijoraţi de numărul în creştere al mamiferelor infectate de această boală. Ei se tem că o circulaţie intensă ar facilita apariţia unei mutaţii a virusului care i-ar permite acestuia să treacă apoi de la un om la altul.

“Nu există indicii despre transmiterea de la o persoană la alta a virusului” gripei A H5N1 “la ora actuală”, au subliniat reprezentanţii CDC.

Niciun semn “neobişnuit” referitor la o astfel de gripă în rândul oamenilor nu a fost detectat, de exemplu o creştere a numărului de internări în secţiile de urgenţe medicale, au adăugat ei.

CDC a mai spus că “analize genetice suplimentare” vor fi realizate pentru a depista orice posibilă modificare a virusului, care “ar putea schimba evaluarea actuală a riscului” pentru sănătatea publică.

Laptele comercializat în magazinele din Statele Unite a fost declarat ca fiind sigur pentru consum datorită pasteurizării.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *