Germania ne vinde tot mai multă carne de porc și angajează în marile abatoare, cu contract de muncă, tot mai mulți români; în ciuda pestei porcine africane, România și-a revigorat anul acesta exportul de suine

porci, pasari, fermieri, plati foto: pexels.com

Interdicții pe marile piețe asiatice
Germania a fost acum doi ani cel mai mare furnizor de carne de porc pe piața chinezească. Apoi, a fost surclasată de Spania, iar recent, culmea ghinionului, după ce au fost depistate în țara landurilor, la mistreți, focare de pestă porcină africană, Beijingul, dar și Japonia și Coreea de Sud au suspendat comerțul cu carne de porc produsă în fermele germane. Decizia statelor din Asia de Est a dat serios peste cap planurile producătorilor și comercianților germani, oricum încurcați grav de pandemia Covid 19, care a cauzat reducerea cererii și implicit o scădere dramatică a prețurilor de livrare.

Potrivit Topigs Norsvin Europa Centrală, 600.000 de porci pregătiți să ia drumul Chinei au rămas în ferme, un veritabil marasm pentru sectorul german de creștere a suinelor. Unde să-și vândă nemții porcii refuzați de chinezi? Analiștii pieței cărnii de porc, citați de siteul euromeatnews.com, au susținut că Polonia și România sunt unele dintre țările comunitare unde ar putea ajunge porcii din Germania, fie sub formă de carne congelată, fie sub formă de porci vii, tranșați în abatoarele românești. Explicația este aceea că atât Polonia, cât și Românai sunt două țări afectate puternic de pesta porcină africană, populația de suine fiind în scădere. Oricum, Germania este principalul furnizor de purcei pentru fermele românești de îngrășare a suinelor, în condițiile în care sectorul de reproducție este slab dezvoltat în România.

Tot mai multe carcase din spațiul intracomunitar
Siteul Lantulalimentar.ro a constatat o creștere vertiginoasă a numărului de carcase de porc evaluate în ultima perioadă. În săptămâna 49 ( 30 noiembrie – 6 decembrie 2020 ), numărul carcaselor provenite din comerțul intracomunitar a fost 10.173, dintr-un total de 95.012 carcase, ceea ce însemană 10,71%, potrivit Comisiei pentru Evaluarea Carcaselor.

În săptămâna precedentă, 48 ( 23 – 29 noiembrie ), numărul carcaselor provenite din comerțul intracomunitar a fost 8.723, din 87.984 carcase evaluate la nivel național, adică 9,91%.

În săptămâna 47 ( 16 – 22 noiembrie ) au fost evaluate 6.377 carcase provenite din spațiul intracomunitar, adică 7,47 % din totalul de 85.364 de carcase evaluate la nivel național.

În săptămâna 46 ( 9 – 15 noiembrie ), au fost evaluate 5.008 carcase provenite din spațiul comunitar, adică 6,08% din totalul de 82.406 carcase evaluate la nivel național.

Într-un interval de o lună, numărul de carcase provenite din spațiul comunitar a crescut de la 5.008 la 10.173, adică s-a dublat, creșterea fiind de peste 100%.

Prețul din ogradă, mai scump decât porcul din fermă
De observat și o creștere a prețurilor, atât al porcilor vii, la poarta abatorului, cât și al carcaselor, după abatorizare. În săptămâna 46, prețul porcilor în viu era 514,98 lei/100 kg, în săptămâna 49, prețul a urcat la 552,56 lei/100 kg.

În ce privește prețul de piață al carcaselor, acesta a fost în săptămâna 46, 674,71 lei/100 kg, clasa S și 671,42 lei/100 kg clasa E. În săptămâna 49, prețul de piață al carcaselor a urcat la 726 lei/100 kg, clasa S și 718,71 lei/100 kg, clasa E, România fiind singura dintre țările europene unde au fost înregistrate creșteri ale prețurilor.

De semnalat, că pe piața paralelă a porcilor, unde furnizori sunt crescătorii care nu au contracte încheiate cu abatoarele, prețurile sunt în prezent mult mai mari, decât pe piața organizată, ajungând la peste 1000 lei/100 kg în viu, potrivit unor comentarii de pe rețelele de socializare.

Condiții mai bune și mai sigure
Industria cărnii din Germania este însă și un important angajator pentru muncitorii din țările din Europa de Est, România fiind unul dintre principalii furnizori de mână de lucru. Această realitate a fost dezvăluită recent, în contextul pandemiei Covid-19, când au fost depistate focare chiar în marile abatoare germane, mulți dintre lucrători fiind români.

Parlamentul german pregătește o lege privind pentru îmbunătățirea condițiilor de muncă ale muncitorilor sezonieri din industria cărnii, dar Vion, un mare procesator german, a luat deja măsuri în acest sens, înainte să apară legea respectivă. Astfel, Vion va transforma în contracte permanente de muncă 3300 de contracte sezoniere, începând de la 1 ianuarie 2021. Responsabilii companiei au declarat pentru euromeatnews.com că noii angajați permanenți provin din țări din Europa de Est și vor beneficia de cursuri intensive de limba germană și de sprijin pentru a-și găsi o locuință, interesul patronilor fiind să le asigure acestora condiții bune de trai și în viața privată.

Porcul românesc trece Canalul Mânecii
Anul 2020 pare să fie unul favorabil pentru exportatorii de suine și carne de porc din România, deși țara noastră nu este liberă de pestă porcină africană. Până în septembrie, cantitatea totală ( incluzând animale vii și carne în diferite forme de conservare ) a fost de 5.875 de tone. Anul trecut a fost de 1.852 t. Vârful maxim a fost atns în 2016, cu 7.816 t, dar în acel an, pesta porcină africană nu ajunsese în țara noastră. Cel mai mare beneficiar al cărnii de porc din România este anul acesta Marea Britanie ( 3548 t ), potrivit Observatorului european al cărnii de porc.

foto: pexels.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *