Garnituri vegetale. Fenicul soté cu măsline și usturoi. Merge cu pui, pește, cartofi sau salată verde

fenicul sote cum se gateste fenicului sote de fenicul reteta de garnitura garnitura de fenicul garnitura vegetala fenicul sote cu masline fenicul cu masline si usturoi foto: g4food.ro

Când se apropie anotimpul rece apar alte legume de sezon, printre care feniculul. Este mai puțin cunoscut  în România însă a început să se găsească în rețelele de distribuție și a început pe alocuri să fie și cultivat. Este specific zonelor mediteraneene cu climă caldă.

În afară de gustul său ieșit din comun și aroma mentolată și răcoritoare, are importante proprietăți nutrivite, multe fibre, multă apă și puține calorii. Se numără de fapt printre legumele cu ce mai mic aport caloric: 31 kcal în 100 g produs. Conținutul mare în apă dar și nutrienții pe care îl conține îl fac un aliment extrem de depurativ. Este bogat în vitamina C, vitamine din grupul B, potasiu și fosfor.

Este o legumă extrem de indicată în dietele hipocalorice. Se poate găti în multe feluri și servi alături de carne de pește sau de pui, dar merg și alături de carbohidrați ușor, de exemplu, seara, cartofi sau orez integral. Se poate găti în mai multe feluri, în funcție de adaosul aromatic pe care vrem să îl adăugăm când îl sotăm în tigaie. Pritre metodele cele mai simple: fenicul soté cu măsline și usturoi, mai dietetic, sau fenicul soté cu parmezan – în cazul acestuia din urmă, putem renunța la altă parte proteică și îl putem considera un fel în sine.

Metoda soté înseamnă că alimentul iese ușor rumenit dar fără să fie ars. Adică undeva la mijloc între gustul și consistența unei legume fierte și a uneia prăjite.

Ingrediente pentru 4 porții

2 bulbi de fenicul

o mână de măsline kalamata

2 căței de usturoi

ulei, sare, piper, arde iute

Procedeu

Este extrem de simplu și de rapid de preparat.

Se curăță bulbii de fenicul de cea mai mare parte a tijelor, odată ce l-am spălat. Tijele sunt foarte bune la supă, nu se aruncă.

Se taie pe lungime felii groase de circa 1 cm.

Se încălzește puțin ulei într-o tigaie antiaderentă și se așează feliile de fenicul în tigaie. Trebuie ceva atenție pentru că este o leguma cu structură stratificată și riscă să se desfacă atunci când e tăiată.

Se adaugă tot acum în tigaie usturoiul tăiat bucăți mai mari, ardei iute, sub oricare formă, și măslinele.

Se ridică scurt timp flacăra cât să prindă puțină culoare, întorcând feliile pe ambele părți.

Odată ce au prins puțină culoare, exact ca în poză, se lasă focul mic și se așează capacul deasupra tigăii, presărând puțină sare.

E gata după ce sta sub capac circa 5 minute.

Se completează la sfârșit cu puțin piper și e gata.

Dacă tigaia este mică, gătim feliile în mai multe serii, pentru că nu trebuie să fie unele peste altele în tigaie, în  mai multe straturi.

Citește și: https://g4food.ro/sote-de-dovlecei-garnituri-de-legume-dovlecei-in-trei-variante-aromatice-foarte-rapide-si-potrivite-cu-carne-peste-omleta-branzeturi/

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *