Nu reușești să îți potolești setea? Fructele și legumele care conțin multă apă sunt mai eficiente pe caniculă

fructe legume care hidrateaza sursa foto: freepik.com

Hidratarea corectă este extrem de importantă pentru sănătate, după cum se știe. Un aport insuficient de apă poate provoca deshidratare; care, la rândul ei, poate provoca oboseală, dureri de cap, probleme cu pielea, crampe musculare, tensiune arterială scăzută, bătăi rapide ale inimii. În cazurile de deshidratare prelungită se poate ajuge la complicații grave, cum ar fi insuficiența renală.

Dar apa care ajunge în corp nu este doar apa pe care o bem. O mare parte din aportul zilnic vine din fructele și legumele pe care le consumăm. Spre deosebire, însă, de apa pe care o bem, cea provenită din alimentele vegetale vine la pachet cu: săruri, vitamine și alți micronutrienți care ajută la menținerea echilibrului hidroelectrolitic.

Căpșunile și pepenii conține peste 90% apă

O sinteză a mypersonaltrainer.it, o publicație de specialitate în limba italiană, oferă un clasament al alimentelor vegetale cu cea mai mare putere de hidratare.

Dintre fructele care conțin cele mai mari cantități de apă, pe primul loc se situează pepenele verde (92% apă). De facto, unul dintre cele mai hidratante alimente: o porție de 150g, practic o felie, conține:  circa jumătate de pahar de apă, fibre și micro nutrienți importanți, printre care vitamina C, vitamina A și magneziu.

De asemenea, are un conținut scăzut de calorii și are mare putere de sațietate, „satură”. În plus, pepenele verde este plin de antioxidanți puternici, inclusiv licopenul, ca și roșiile. Acesta are capacitatea de a reduce stresul oxidativ la nivel celular, responsabil de afecțiunile cardiovasculare și diabet.

În continuare, în clasamentul citat se situează căpșunile, cu 91% apă. Deci, și ele un aliment foarte hidratant. În plus, căpșunile aduc și ele un mare aport de fibre, antioxidanți și vitamine și minerale, inclusiv vitamina C, acid folic și mangan. Consumul regulat de căpșuni reduce inflamația, după cum au demonstrat mai multe studii citate în articol. Ele ajută la protejarea împotriva bolilor de inimă, diabetului, sindromului Alzheimer și diferitelor tipuri de cancer.

Fructele galbene și portocalii

Pe locul al treilea, pepenele galben, care conține circa 90% apă. Restul, fibre, vitamine, minerale, precum vitamina A, vitamina C, vitamine B și potasiu. Are și el o mare putere de sațietate și reduce pofta de mâncare.

Piersicile conțin și ele tot circa 90% apă. De asemenea, consumul lor aduce un important aport de vitamine și minerale importante, cum ar fi vitamina A, vitamina C, vitaminele B și potasiul.

Urmează categoria citricelor: dintre ele, portocalele sunt cele mai bogate în apă, circa 88% – alături de fibre, vitamin C, potasiu, care stimulează imunitatea și activitatea cardiacă. Pe lângă acestea, portocalele conțin și o cantitate importantă de antioxidanți, inclusiv flavonoide; acestea contribuie la reducerea stresului oxidativ la nivelul țesuturilor și limitează stările de inflamație, care pot favoriza dezvoltarea celulelor tumorale.

La fel ca și portocalele, și grapefruitul conține apă în proporție de 88%. Este și el bogat în fibre, antioxidanți și multe vitamine și minerale, inclusiv vitamina A, potasiu și acid folic. Este deosebit de bogat și în vitamina C, care stimulează sistemul imunitar: o jumătate de grapefruit pe zi asigură aportul cotidian necesar de vitamina C.

Mai multe studii evocate de clasamentul citat au arătat că includerea grapefruitului în dietă poate ajuta la creșterea pierderii în greutate, la reducerea colesterolului, a tensiunii arteriale și glicemiei. Ceea ce face din grapefruit un adevărat panaceu – însă nutriționiștii recomandă să fie consumat sub strictă observație medicală în situația în care cineva ia medicamente, pentru că le potențează efectul.

Roșiile, ardeii, țelina și tot ce e verde ne hidratează și ne mențin sănătoși

Printre legumele cele mai bogate în apă se situează varza, cu 92%  apă din totalul greutății sale. La fel ca toate cruciferele, este o legumă săracă în calorii dar bogată în fibre și micro nutrienți: vitamina C, vitamina K, acid folic și mai multe oligoelemente cu efecte benefice pentru organism.
Sora ei mai deschisă la culoare, conopida, are un conținut similar de apă, circa 92%. Și ea este o legumă extrem de recomandată în dietă, hidratează și aduce sațietate. Are în compoziție peste 15 vitamine și minerale diferite, inclusiv colina – un nutrient esențial pentru sănătatea creierului și pentru metabolism în general.

Roșiile sunt printre legumele cu cel mai mare conținut de apă, 94% din greutate. O singură roșie medie echivalează cu jumătate de pahar cu apă. De asemenea, oferă o cantitate semnificativă de vitamine și minerale, inclusiv vitaminele A și C, care stimulează imunitatea. Sunt bogate în licopen, care poate reduce riscul de boli de inimă și este util în prevenirea cancerului de prostată.

Țelina este un alt aliment foarte sănătos și hidratant, cu circa 95% apă în conținut. Ca și alte legume bogate în apă, și țelina poate fi un aliment util pentru pierderea în greutate datorită conținutului său ridicat de apă și a numărului scăzut de calorii. Este deosebit de bogată, totodată, în vitamina K și potasiu, care protejează împotriva bolilor de inimă, a unor tipuri de cancer și osteoporozei.

Legume și zarzavaturi verzi

La fel, salata verde conține 96% apă și furnizează 5% din necesarul zilnic de acid folic, important în primul rând pentru femeile însărcinate. În plus, salata verde este bogată în vitaminele A și K. Similar, castraveții,  cu 95% apă. Sunt printre legumele cu cel mai scăzut aport de calorii și cele mai indicate în dietele pentru slăbit. Tot peste 90% apă conțin și ardeii , mai precis 94%. Și ei săraci în calorii dar bogați și ei în vitamina C, vitamine B și potasiu; plus, antioxidanți carotenoizi, un aliat antitumoral și pentru sănătatea ochilor.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *