FOTO Cum arată „Farfuria pentru alimentație sănătoasă” creată la Universitatea Harvard / Puteți descărca o copie aici

farfuria pentru alimentatie sanatoasa, harvard, legume, activitate fizica Sursa foto: Pixabay/silviarita

Școala de Sănătate Publică T.H. Chan din cadrul Universității Harvard a creat „Farfuria pentru o alimentație sănătoasă”, un ghid care îi ajută oe oameni să prepare mese sănătoase și echilibrate.

Construirea unei diete sănătoase și echilibrate se face în felul următor:

farfuria pentru alimentatie sanatoasa, harvard, legume, activitate fizica
Sursa: Universitatea Harvard

Pregătiți cea mai mare parte a mesei cu legume și fructe – 1/2 din farfurie.

Căutați culoarea și varietatea. Cartofii nu au loc în Farfuria pentru o alimentație sănătoasă din cauza impactului lor negativ asupra glicemiei.

Optați pentru cereale integrale – 1/4 din farfurie.

Cerealele integrale și intacte – grâul integral, orzul, boabele de grâu, quinoa, ovăzul, orezul brun și alimentele preparate cu acestea, cum ar fi pastele integrale – au un efect mai blând asupra glicemiei și insulinei decât pâinea albă, orezul alb și alte cereale rafinate.

Puterea proteinelor – 1/4 din farfurie.

Peștele, carnea de pasăre, fasolea și nucile sunt toate surse de proteine sănătoase. Acestea pot fi amestecate în salate și se potrivesc bine cu legumele din farfurie. Limitați carnea roșie și evitați carnea procesată, cum ar fi șunca și cârnații.

Uleiuri vegetale sănătoase – cu moderație.

Alegeți uleiuri vegetale sănătoase, cum ar fi cele de măsline, canola, soia, porumb, arahide și altele. Evitați uleiurile parțial hidrogenate, care conțin grăsimi trans nesănătoase. Amintiți-vă că un conținut scăzut de grăsimi nu înseamnă „sănătos”.

Beți apă, cafea sau ceai.

Săriți peste băuturile zaharoase, limitați laptele și produsele lactate la una sau două porții pe zi și limitați sucul de fructe la un pahar mic pe zi.

Rămâneți activi.

Activitatea fizică este importantă pentru menținerea controlului greutății.

Principalul mesaj al Farfuriei pentru o alimentație sănătoasă este să vă concentrați pe calitatea dietei:

  • Tipul de carbohidrați din dietă este mai important decât cantitatea de carbohidrați din dietă, deoarece unele surse de carbohidrați – cum ar fi legumele (altele decât cartofii), fructele, cerealele integrale și fasolea – sunt mai sănătoase decât altele.
  • Farfuria pentru o alimentație sănătoasă îi sfătuiește, de asemenea, pe consumatori să evite băuturile zaharoase, o sursă majoră de calorii, de obicei cu o valoare nutritivă redusă.
  • Farfuria pentru o alimentație sănătoasă încurajează consumatorii să folosească uleiuri sănătoase și nu stabilește un procent maxim de calorii pe care oamenii ar trebui să le obțină în fiecare zi din surse sănătoase de grăsimi.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Food:

Comentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *